Zupa z baraniny z ryzemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 50 min.500 g miesa z jagniecia (bez kosci),100 g pieczarek,100 ml smietany,60 g ryzu,1 cebula,2 lyzki masla,1 lyzka maki,1/2 peczka zielonej pietruszki,3 lyzki soku cytrynowego,1,5 l wywaru z jarzyn.1. Mieso umyc, zalac zimnym wywarem, gotowac pod przykryciem ok. 2 godz. Gdymieso bedzie miekkie wyjac, pokroic w kawalki.2. Ryz oplukac pod biezaca woda, osaczyc na sicie. Zalac wrzaca, osolona woda(120 ml) i ugotowac.3. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pieczarki dokladnie oczyscic, oplukac, pokroic w plasterki.4. Na lyzce masla podsmazyc cebule, dodac pieczarki, dusic 10 min.5. Pieczarki z cebula wrzucic do wywaru, w ktorym gotowalo sie mieso, gotowac15 min. Z masla i maki zrobic zasmazke. Rozprowadzic niewielka iloscia zimnej wody, zagotowac, wlac do zupy. Gotowac zupe jeszcze kilka minut. Dodacpokrojone mieso, smietane i ryz. Doprawic sola i sokiem cytrynowym. Przedpodaniem posypac zielona pietruszka i mielona papryka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 32.
jabolek67