Kwaśnica na miodzie z grzybami.doc

(27 KB) Pobierz
Kwaśnica na miodzie z grzybami

Kwaśnica na miodzie z grzybami

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Składniki:
- 2 duże woreczki kapusty kiszonej,
- 1.5 kg żeberek wieprzowych,
- szklanka miodu leśnego,
- 0,5 kg chudego boczku,
- ziemniaki ok 1.5 kg,
- grzyby suszone dwie garście

Przyprawy:
- proszek grzybowy - 2 płaskie duże łyżki,
- majeranek 2 płaskie duże łyżki,
- sól,
- vegeta,
- ziele angielskie- 5 szt,
- pieprz mielony,
- ziarno jałowca - 10 szt
- listek laurowy - 5 szt,
- kminek mielony - 1 płaska łyżka
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1/2 główki czosnku

Wykonanie:
Kapustę wrzucić do dużego garnka wraz z kwasem, wrzucić suszone grzyby i proszek grzybowy. Ziemniaki przekroić na 4 i wrzucić do kapuchy. Żeberka pociąć na kawałki 4 cm , obsmażyć i również wrzucić do kapusty.
Boczek pokroić w plasterki - obsmażyć i również wrzucić do gara. Dodać wszystkie przyprawy i wlać miód. Ziarna jałowca stłuc tłuczkiem na miazgę. Czosnek i majeranek rzucać w dwóch etapach w trakcie gotowania kwaśnicy oraz na samym końcu przed samym wyłączeniem.
Gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie a żeberka będą odchodzić od kości.
Na koniec można dodać zasmażkę mocno brązową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin