Krupnik jęczmienny na podrobach 2.doc

(7 KB) Pobierz
Krupnik jêczmienny na podrobach

Krupnik jęczmienny na podrobach

 

Składniki na 6 porcji:

pół szklanki kaszy perłowej

po 25 dag serc i żołądków kurzych

2 marchewki

mała pietruszka

kawałek selera

2 cebule

4 ziemniaki

pół szklanki śmietany

łka masła roślinnego

kilka grzybków suszonych

8 orzechów włoskich

natka pietruszki

 

Serca oczyść z tłuszczu, a żołądki pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle roślinnym. Do garnka wlej teraz półtora litra zimnej wody, posól, wrzuć podroby, opłukane suszone grzyby - wszystko razem zagotuj. Następnie dodaj opłukaną i osączoną kaszę, cebulę i gotuj około 50 minut na małym ogniu pod przykryciem.

 

Obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki pokrój w większą kostkę. Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Gdy kasza i podroby bę prawie miękkie, wrzuć do zupy warzywa, ziemniaki, orzechy - wszystko gotuj jeszcze 10 minut.

 

Na koniec zabiel zupę śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, solą.

 

Już w wazie lub talerzach posyp krupnik natką pietruszki - będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin