Kartoflanka z chrzanem
Składniki na 6 porcji:
60 dag ziemniaków
30 dag wieprzowiny z łopatki
6 szklanek Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)
łyżka startego chrzanu
marchewka
2 winne jabłka
1-2 cebule
po łyżce mąki i smalcu
(lub 2 łyżki oleju)
2-3 łyżki posiekanego koperku
tymianek
pieprz
sól
Mięso pokrój w niedużą kostkę, włóż do wrzącego rosołu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Obrane jabłka potnij na małe cząstki, zrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), po czym przełóż na talerz. Posiekaną cebulę podsmaż na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprósz mąką.
Cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i jabłka włóż do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wymieszaj zupę z chrzanem oraz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.
jabolek67