Kartoflanka z chrzanem.rtf

(6 KB) Pobierz
Kartoflanka z chrzanem

Kartoflanka z chrzanem

 

Składniki na 6 porcji:

60 dag ziemniaków

30 dag wieprzowiny z łopatki

6 szklanek Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

łka startego chrzanu

marchewka

2 winne jabłka

1-2 cebule

po łce mąki i smalcu

(lub 2 łki oleju)

2-3 łki posiekanego koperku

tymianek

pieprz

l

 

Mięso pokrój w niedużą kostkę, włóż do wrzącego rosołu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

 

Obrane jabłka potnij na małe cząstki, zrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu (oleju), po czym przełóż na talerz. Posiekaną cebulę podsmaż na pozostałym tłuszczu, pod koniec smażenia oprósz mą.

 

Cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i jabłka włóż do zupy i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec wymieszaj zupę z chrzanem oraz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem. Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin