Kapuśniak z wolowina.doc

(76 KB) Pobierz
Kapuśniak z wolowina

Kapuśniak z wolowina 

Przygotowanie: 1 godzina

Gotowanie: 1 godzina

Kaloryczność: 430 kcal/porcja

Trudność: latwe do zrobienia


Składniki na 4 porcje
 

30 dag wolowiny (mostek)

 

 

1/2 cebuli

 

 

1 lisc laurowy

 

 

4 ziarenka bialego pieprzu

 

 

5 dag przerosnietego boczku

 

 

1 filizanka czerwonych buraczkow ze sloika

 

 

40 dag bialej kapusty

 

 

10 dag porów

 

 

1 lyzka smalcu

 

 

1 lyzka koncentratu pomidorowego

 

 

2-3 lyzki octu winnego

 

 

szczypta cukru

 

 

sol, bialy pieprz

 

 

100 ml kwasnej smietany

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

W naczyniu zagotowac 1 1/2 litra wody. Umyte w zimnej wodzie mieso wlozyc do wrzatku, kilkakrotnie zebrac szumowiny. Nieobrana polowke ceboli przypiec w miejscu przyciecia na patelni, wlozyc do garnka z miesem razem z lisciem laurowym, lyzeczka soli i ziarenkami pieprzu. Mieso gotowac na malym ogniu okolo 1 godziny, garnek przykryc, zostawic uchylona pokrywke.

 

 

 

 

2.

Boczek pokroic w kostke. Buraczki pokroic niezbyt drobno. Kapuste oczyscic i poszatkowac. Pory oczyscic i pokroic w plasterki.

 

 

 

 

3.

W naczyniu rozgrzac smalec, podsmazyc na mni boczek, dodac kapuste i pory, obsmazyc przez chwile ze wszystkich stron, dodac buraczki razem z zalewa i koncentratem pomidorowym. Stopniowo dolewac rosól.

 

 

 

 

4.

Ugotowane mieso pokroic w kostke i dodac do zupy. Zupe przprawic mozna octem, cukrem, sola i bialym pieprzem. Zupe rozlac do bulionówek, do kazdej porcji dodac troche kwasnej smietany.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin