Kapuśniak na golonce.doc

(96 KB) Pobierz
Kapuśniak na golonce

Kapuśniak na golonce

składniki

·         1/2 kg kapusty kiszonej

·         1 golonko

·         5 ziemniaków średniej wielkości

·         2 duże marchewki

·         1 plaster selera

·         2 liście laurowe

·         3 kulki ziela angielskiego

·         * pietruszka

·         * sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.     Golonko myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz 2 łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.

2.     W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa na kosteczkę i kapustę na mniejsze kawałki. Gdy golonko jest już miękkie wyjmujemy je i wkładamy wszystkie pokrojone warzywa, do gotującego się wywaru, gotujemy je do miękkości.

3.     Gdy warzywa są już miękkie zabielamy zupę mąką rozrobioną ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem.( mięso z golonki można pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do zupy).

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin