· 1/2 kg kapusty kiszonej
· 1 golonko
· 5 ziemniaków średniej wielkości
· 2 duże marchewki
· 1 plaster selera
· 2 liście laurowe
· 3 kulki ziela angielskiego
· * pietruszka
· * sól, pieprz
1. Golonko myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz 2 łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.
2. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa na kosteczkę i kapustę na mniejsze kawałki. Gdy golonko jest już miękkie wyjmujemy je i wkładamy wszystkie pokrojone warzywa, do gotującego się wywaru, gotujemy je do miękkości.
3. Gdy warzywa są już miękkie zabielamy zupę mąką rozrobioną ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem.( mięso z golonki można pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do zupy).
jabolek67