Zupa chlebowa sposób pierwszy.doc

(26 KB) Pobierz
Zupa chlebowa sposób pierwszy

Zupa chlebowa sposób pierwszy

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Składniki:
- na 1 osobę
1.   rosół z włoszczyzny – ½ l.
2.   chleb żytni lub razowy – 2 do 4 kromek
3.   całe jaja – 1 szt.
       składniki opcjonalne:
Sposób wykonania:
Posolić, włożyć do wazy i nalać wrzącym rosołem, ale tylko tyle, aby zaledwie chleb nakryć, i niech tak chwilę postoi. Potem wbić tyle całych jaj, ile osób, na chleb, i zalać prędko wrzącym rosołem, aby się białka ścięły, a żółtka pozostały miękkie. Przed wydaniem można jeszcze włożyć, kto lubi, kawałek pokrajanej wędliny, n. p. ozoru, dobrej kiełbasy, chudego boczku, szynki, kiełbaski parowe, czyli wirsztle i t. p.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin