Minestrone
Składniki:
1 ziemniak
3 marchewki
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
200 g kapusty białej
1 puszka fasolki białej
2 małe cukinie
1 puszka małych pomidorów
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki oliwy
masło
3 szklanki wody
sól, pieprz, bazylia, rozmaryn, liść laurowy
Warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Na podgrzaną oliwę wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniak, smażyć ok. 5 min., Dodać seler i fasolkę szparagową, smażyć 5 min., Dodać cukinię, smażyć 3 min., Dodać kapustę i czosnek, smażyć jeszcze 1 min. Wlać wodę i sok z pomidorów z puszki, dodać pomidory, zioła i przyprawy. Gotować około 1,5 godz. Potem dodać fasolkę z puszki i gotować, aż zupa zgęstnieje.
Można posypać startym parmezanem.
jabolek67