Zupa z suszonych grzybów.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów

 

Składniki:

5 dag suszonych grzybów

marchewka

pietruszka

duża cebula

kawałek selera

liść laurowy

po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

1,5 l wody

niepełna szklanka kwaśnej śmietany

pół cytryny

natka pietruszki

łka masła

l

pieprz

 

Grzyby dokładnie umyj, zalej 1,5 l ciepłej przegotowanej wody i mocz przez 2 godziny. Następnie ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Obrane warzywa i cebulę opłucz i włóż do prawie miękkich grzybów. Dodaj masło, sól, przyprawy i gotuj jeszcze przez 30 minut. Wywar przecedź, a grzyby pokrój na cienkie paseczki. Usuń warzywa z wywaru. Do przecedzonego wywaru włóż grzyby, ponownie zagotuj, dopraw śmietaną, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Rozlaną na talerze posyp natką.

 

Zupa wyśmienicie smakuje z łazankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin