Zupa grzybowa 4.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag mięsa z kością (cielęciny, kurczaka)

2 l wody

oszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por)

3 dag suszonych grzybów

szklanka gęstej kwaśnej śmietany

łka drobno posiekanej natki pietruszki

l, pieprz

 

Grzyby umyj w zimnej wodzie i zalej w rondelku 2 szklankami wrzątku, potem zostaw na 30 minut, by napęczniały, ugotuj do miękkości. Na koniec ostudź i pokrój w paseczki.

 

Do garnka wlej pozostałą wodę (6 szklanek) i włóż mięso. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe, dodaj obranąoszczyznę i gotuj razem do miękkości. Teraz wyjmij z wywaru miękkie mięso i jarzyny, a włóż pokrojone grzyby i wlej wodę, w której się gotowały.

 

Zupę zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wymieszaj ze śmietaną. Posyp natką pietruszki. Podawaj z makaronem, kluskami z lanego ciasta lub z groszkiem ptysiowym.

 

Uwaga! Zamiast śmietany możesz dodać zasmaż przygotowaną z 3 łek tłuszczu i 2 łek mąki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin