Gazpacho 8.doc

(5 KB) Pobierz
Gazpacho

Gazpacho

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg dojrzałych pomidorów

ogórek

zielona papryka

bek czosnku

mała cebulka

kawałek czerstwego chleba

1/3 szklanki oliwy lub oleju

ocet, sól

 

Na początku ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdejmij skórkę, z papryki usuń gniazdo nasienne. Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokrój i razem zmiksuj. Dodaj oliwę (albo olej) oraz namoczony w wodzie i odciśnięty czerstwy chleb (dużą garść). Wszystko razem wymieszaj, przypraw do smaku octem i solą. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolej szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie zmiksuj.

 

Danie podawaj od razu po przygotowaniu, bardzo smaczne jest także po schłodzeniu. W Hiszpanii często podaje się zupę z kostkami lodu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin