Zupa fasolowa 6.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

 

Składniki:

30 dag białej fasoli

mała włoszczyzna

średniej wielkości cebula

Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)

3 ziemniaki

2 łki oliwy z oliwek

łka masła

2 łki mąki

bek czosnku

majeranek

l

 

Fasolę umyj na sicie, zalej gorą wodą, mocz przez noc, a później wodę odlej. Następnego dnia zalej fasolę wrzątkiem i ugotuj do miękkości.

 

oszczyznę obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokrój w krążki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie 2 litry wody zagotuj z kostkami bulionowymi. Włóż warzywa, gotuj 15 minut, po czym dodaj ugotowaną fasolę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

 

Teraz przygotuj cebulę - obierz ją i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej ł oliwy i lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pozostały tłuszcz, dobrze go rozgrzej, wsyp mą i smaż, mieszając, 2-3 minuty. Zasmaż rozprowadź kilkoma łkami wywaru i połącz z wrzą zupą. Dopraw do smaku solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin