Przyprawa do zup i sosow Skladniki: Marchew 1 kg Seler 1 kg Pietruszka w korzeniu 1 kg Cebula 1 1\2 kg Kapusta wloska 1 szt. Kalafior duzy 1 szt. Sol 1 kg Pomidory dojrzale 50 dag Czosnek 3-5 zabkow Grzyby swieze aromatyczne(borowiki) 10 szt. Przepis: Warzywa obrac,przeplukac i bez cebuli i czosnku przemielic w maszynce do miesa,uprzednio je rozdrabniajac w mniejsze kawalki.Czosnek i cebule zetrzec na szklanym tarle na miazge i dodac do zmielonych warzyw,zasypac so la,wymieszac i przelozyc do kamiennego garnka,ktory nakryc nalezy czysta podwojna gaza,celofanem lub pergaminem i obwiazac sznurkiem. Dawniej tak przygotowana przyprawe obwiazywano w garnku zamiast blony polprzepuszczalnej,jaka jest pergamin czy celofan,pecherzem zwierzecym.
jabolek67