Błyskawiczny chłodnik
Składniki:
50 dag ogórków
pęczek natki pietruszki
3-4 łodygi selera naciowego
ząbek czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
szklanka jogurtu naturalnego
2 tyżki masta
tyżka mąki pszennej
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki umyć, osuszyć, cienko obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrać ze środka pestki, miąższ pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.
W dużym rondlu roztopić masło, włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć, mieszając, 4 min. Podsmażone warzywa oprószyć mąką, wymieszać, zalać gorącym bulionem. Gotować 6 min na małym ogniu, pod przykryciem. Odstawić, aby wystygło i zmiksować.
Dolać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać, schłodzić. Przybrać plasterkami ogórka.
jabolek67