Błyskawiczny chłodnik.doc

(21 KB) Pobierz
Składniki:

Błyskawiczny chłodnik

 

Składniki:

50 dag ogórków

pęczek natki pietruszki

3-4 łodygi selera naciowego

ząbek czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

szklanka jogurtu naturalnego

2 tyżki masta

tyżka mąki pszennej

sok z cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórki umyć, osuszyć, cienko obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wybrać ze środka pestki, miąższ pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i łodygi selera opłukać, osuszyć, posiekać.

W dużym rondlu roztopić masło, włożyć rozdrobnione warzywa i smażyć, mieszając, 4 min. Podsmażone warzywa oprószyć mąką, wymieszać, zalać gorącym bulionem. Gotować 6 min na małym ogniu, pod przykryciem. Odstawić, aby wystygło i zmiksować.

Dolać jogurt, doprawić sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać, schłodzić. Przybrać plasterkami ogórka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin