Zupa cebulowa francuska.doc

(5 KB) Pobierz
Zupa cebulowa francuska

Zupa cebulowa francuska

 

Składniki na 6 porcji:

4-5 cebul

6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

2 łki mąki

2 łki masła lub margaryny

kilka kromek bułki

3 łki startego ementalera

2 łki oleju

pieprz

l

 

Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę lekko podsmaż na tłuszczu, następnie oprósz mą, zrumień i wymieszaj z niewielką ilością zimnego wywaru. Teraz przelej ją do garnka z wrzącym pozostałym wywarem, dodaj przyprawy i gotuj 20 minut.

 

Każ kromkę bułki przetnij na 4 części, podsmaż na oleju, potem włóż do żaroodpornego wysokiego naczynia, zalej zupą i posyp serem. Naczynie wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin