Wywar z kosci i miesa - jasnyCzas przygotow. 3,5 godz.1 kg kosci cielecych,200 g cieleciny (noga cieleca lub wolowa),125 g marchwi,100 g cebuli,75 g porow,3 zabki czosnku,3 gozdziki,bouquet garni, sol,3,5 l wody.1. Jarzyny oczyscic, obrac, oplukac pod biezaca woda. Kosci umyc, porabac. Noge cieleca lub wolowa umyc.2. Cebule podpiec bez tluszczu na patelni lub w piekarniku.3. Jarzyny, kosci i noge wlozyc do duzego garnka, zalac zimna woda, zagotowac.Dodac bouquet garni i podpieczona cebule, naszpikowana gozdzikami. Gotowacpod przykryciem na malym ogniu ok. 3 godz. (W kuchni profesjonalnej wywargotuje sie 18 godz.) Pod koniec gotowania lekko posolic. W garnku powinnozostac ok. 2 l plynu. Wywar ostudzic, zdjac warstwe tluszczu, ktory zbierzesie na powierzchni. Przecedzic przez geste sito.4. Wywar mozna przechowywac w lodowce do 3 dni. Mozna rowniez zrobic wiekszailosc wywaru (biorac prpporcjonalnie wieksza ilosc skladnikow). Podzielic naporcje i zamrozic. Zamrozony wywar mozna przechowywac w zamrazalniku do 3miesiecy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 10.
jabolek67