Bulion.doc

(7 KB) Pobierz
Bulion

Bulion

 

Składniki na 6 porcji:

1-2 wołowe kości tukowe (ze szpikiem)

1-2 ogony wołowe

25-30 dag żeberek wołowych lub cielęcych

oszczyzna

1-2 łodygi selera naciowego

kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku

2 duże cebule

2 goździki

1-2 liście laurowe

po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

po pół łeczki skórki otartej z cytryny

suszonego tymianku i rozmarynu

l

 

Żeberka i ogony umyj, pokrój je na kawałki i upiecz w piekarniku. Kości tukowe porąb na części, zawiń je w gazę i razem ze zrumienionymi żeberkami oraz ogonami włóż do dużego garnka. Całość zalej zimną wodą (około 2 litrów), mocz kilkanaście minut, po czym doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut.

 

Teraz dodaj obranąoszczyznę, cebule z wbitymi goździkami, korzenie, zioła i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, wlej jeszcze litr gorącej wody i gotuj na małym ogniu 2,5-3 godzin. Na koniec przecedź wywar przez sito.

 

Bulion ten będzie miał wyjątkowo intensywny kolor, jeśli ugotuje się go na mocno przypieczonych cielęcych lub wołowych kościach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin