Barszcz po podlasku.doc

(6 KB) Pobierz
Barszcz po podlasku

Barszcz po podlasku

 

Składniki na 9 porcji:

10 dag suszonych grzybów

10 dag suszonych śliwek bez pestek

1-2 buraki

marchewka

cebula

pół małej główki białej kapusty

2 łki koncentratu pomidorowego

sok z cytryny lub ocet winny

2 łki oleju

l, cukier

 

Umyte grzyby i śliwki namocz w osobnych rondelkach, zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości, odcedź - wywary zostaw.

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku, obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę drobno poszatkuj, włóż do garnka, zalej gorącym wywarem z grzybów i ze śliwek, gotuj na niewielkim ogniu kilka minut.

 

Obraną marchew zetrzyj na grubej jarzynowej tarce, cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj marchew i chwilę smaż mieszając. Na końcu dodaj pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy i wlej 2-3 szklanki przegotowanej wody. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut. Potem włóż śliwki, połącz z ugotowaną kapustą i burakami, dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotuj razem kilka minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin