Barszcz małopolski2 l wywaru z kości i warzyw,20 dag wołowiny bez kości,40 dag buraków,150 ml śmietany,20 dag białej kapusty,2 dag suszonych grzybów,2 dag mąki,5 dag fasoli perłowej,4 dag ketchupu,sól, pieprz,liść laurowy,ziele angielskieBuraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
jabolek67