ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
· 400 g śledzi matijasów (tacka),
· cebula 1 szt.,
· ziemniaki ugotowane 1-2szt.,
· ewentualnie 3-4 kiszone ogórki pokrojone w drobna kostkę,
· majonez 1/2 szkl. majonezu/jogurtu,
· buraczki ugotowane 1-2 szt.,
· jabłko 1-2 szt.
· 3 jajka na twardo,
· sól pieprz
Pokrojone śledzie w kostkę ułożyć na spodzie salaterki. Możemy je dzień wcześniej zamarynować w oleju z pieprzem w kulkach, liśćmi laurowymi, cebulą i sokiem z cytryny lub octem winnym.
Następnie pokrojoną cebulę, ziemniaki (starte na tarce), ogórki, majonez, starte buraczki na dużych oczkach, jabłko (starte na dużych oczkach), białko jajek, majonez, żółtko na drobno.
ŚLEDZIE
· 400g śledzi,
· cebula posiekana (cukrowa lub biała),
· majonez, 2,5 jajka ugotowane
· starty żółty ser (Radamer),
Matiesy pokroić w dzwonki, posypac pieprzem, cebulą posiekaną, majonezem posmarować, jajka, majonez, starty żółty ser.
sylwick