Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą.doc

(36 KB) Pobierz
Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

- Hinduska tancerka w ruchu, wirujące kolorowe szmatki, słonie i złocone kły. Czysty orient. Tak mi się kojarzy smak tej zupy. A wszystko przez curry i imbir.
Zupa w sumie delikatna, ale po zjedzeniu pieprz jeszcze chwilę podszczypuje w język. I to jest fajne uczucie.

Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Zagotuj litr wody z kostkami rosołowymi.
2. Pokrój w kosteczkę cebulę, posiekaj czosnek i przełóż je do głębokiej patelni z olejem. Smaż, dopóki cebula nie zrobi się szklista.
3. Mieszając zawartość patelni, dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę.
4. Zmiażdż czarny pieprz i wrzuć go na patelnię.
5. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka.
6. Przed podaniem dodaj mleko kokosowe, zamieszaj. Posól, jeśli potrzeba i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         1 kubek pomarańczowej soczewicy

·         2 kostki rosołowe

·         3 łyżki oleju

·         2 łyżeczki curry

·         1 liść laurowy

·         1 łyżeczka imbiru w proszku

·         10 ziaren pieprzu

·         1 puszka mleka kokosowego

·         sól i pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin