jesień 2010 diabetologia.docx

(50 KB) Pobierz

PIELĘGNIARSTWO DIABETOLOGICZNE

TEST NR 130810

Zadanie 1.

Jakie zadania terapeutyczne powinna podjąć pielęgniarka w pracy z osobami z

cukrzycą i ich rodzinami?

A. przygotowanie przez edukację grupową do kierowania chorobą po opuszczeniu

szpitala,

B. przygotowanie standardu postępowania pielęgnacyjnego w zapobieganiu

powikłaniom stopy cukrzycowej,

C. edukacja w kierunku zapobiegania innym chorobom,

D. narzucenie pewnych reguł , do których pacjenci i ich rodziny powinni się

dostosować.

Zadanie 2.

Do grupy kosztów pośrednich ponoszonych w leczeniu cukrzycy zaliczamy:

A. badania diagnostyczne, nakłady poniesione na leki, absencja w pracy,

B. leczenie ambulatoryjne, leczenie szpitalne,

C. koszty wcześniejszych rent i emerytur, koszty zwolnień i czasowej

nieobecności w pracy, koszty opieki bezpośredniej oraz opieki w domu,

D. wizyty u lekarzy różnych specjalności, nakłady poniesione na

insulinoterapię, badania diagnostyczne.

Zadanie 3.

Jakie działania niezbędne są do uwzględnienia w procesie pielęgnowania osób

chorych na cukrzycę?

A. planowanie sposobów zaspakajania potrzeb, zapewnienie wykonywania

zaplanowanego postępowania oraz ocena osiąganych efektów,

B. pomoc pacjentowi w podejmowaniu przez niego aktywności prowadzącej do

poprawy zdrowia,

C. zaspokojenie indywidualnych potrzeb zdrowotnych człowieka ujmowanego jako

bio-psycho-społeczna jedność,

D. organizowanie wyposażenia placówki celem zapewnienia wykonania

planowanych działań pielęgnacyjno-opiekuńczych.

Zadanie 4.

Które z wymienionych rodzajów kształcenia nadaje pielęgniarce prawo do

wykonywania badania fizykalnego?

A. kurs specjalistyczny,

B. szkolenie specjalizacyjne,

C. kurs dokształcający,

D. kurs kwalifikacyjny.

Zadanie 5.

Celem pobytu dziecka z cukrzycą typu 1 w oddziale specjalistycznym będzie:

A. ocena i poprawa stanu wyrównania cukrzycy, rehabilitacja, utrzymanie

ciągłości ogólnego rozwoju intelektualnego i kulturalnego, aktywna

edukacja osoby z cukrzycą,

B. odpoczynek, poczucie bezpieczeństwa, aktywność f izyczna, edukacja

diabetologiczna,

C. ocena i poprawa stanu wyrównania cukrzycy, nabycie wiedzy z zakresu

radzenia sobie z cukrzycą w domu, rekreacja, wypoczynek i rehabilitacja,

D. wypoczynek, zabawa, aktywność f izyczna, kontynuowanie nauki szkolnej,

poczucie bezpieczeństwa.

Zadanie 6.

Działaniem celowym w profilaktyce cukrzycy typu 2 jest:

A. zmniejszenie zapadalności na cukrzycę wśród osób predysponowanych lub o

zwiększonym ryzyku zachorowania,

B. jak najszybsze wykrycie choroby,

C. zapobieganie powikłaniom zwi ązanym z chorobą podstawową,

D. tylko wczesne wykrywanie choroby.

Zadanie 7.

Które z wymienionych kryteriów wpływa na obniżanie kosztów leczenia osób chorych

na cukrzycę?

A. edukacja diabetologiczna pacjenta zmierzająca do zapobiegania

powikłaniom,

B. zmniejszenie liczby wykonywanych badań okresowych,

C. ograniczenie liczby wizyt pacjenta w poradni diabetologicznej,

D. ograniczenie czasu przeznaczonego na rozmowę z pacjentem.

Zadanie 8.

Do zadań poradni diabetologicznych działających na obszarze Polski możemy

zaliczyć:

A. realizowanie szkoleń w zakresie samokontroli i prawidłowego stylu życia,

B. podejmowanie działań zmierzających do rozwoju opieki środowiskowej,

społecznej oraz prawnej uwzględniającej potrzeby chorego na cukrzycę,

C. współpracowanie ze stowarzyszeniami i organizacjami działającymi na rzecz

osób chorych na cukrzycę,

D. wszystkie powyżej.

Zadanie 9.

Które z wymienionych dokumentów stanowią podstawę do opracowania programów

profi laktycznych w obszarze diabetologii?

A. ustawa o zawodach pielęgniarki i położnej; ustawa o zawodzie lekarza,

B. Narodowy Program Zdrowia,

C. Standard  kwalifikacji zawodowych,

D. Deklaracja St. Vincent.

Zadanie 10.

Cukrzyca typu 1 najczęściej występuje w:

A. Ameryce,

B. Azji ,

C. Afryce,

D. populacjach kaukaskich, zwłaszcza w Europie Północnej.

Zadanie 11.

U pacjenta z glikemią na czczo w zakresie 100-125 mg/dl:

A. rozpoznaje się cukrzycę,

B. rozpoznaje się nieprawidłową glikemię na czczo i należy wykonać doustny

test tolerancji glukozy (OGTT) ,

C. wynik jest prawidłowy,

D. rozpoznaje się stan przedcukrzycowy i nie podejmuje się żadnych działań.

 

 

 

 

Zadanie 12.

Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna składać się z:

A. węglowodanów (45-50%), tłuszczów (30-35%) , białek (15-20%) , witamin i

mikroelementów, należy ograniczyć spożycie alkoholu (kobiety 20g/dobę,

mężczyźni 30 g/dobę) ,

B. węglowodanów (50–60%), tłuszczów (20-30%) , białek (20-30%) , witamin i

mikroelementów, należy ograniczyć spożycie alkoholu (kobiety 20g/dobę

mężczyźni 30 g/dobę) ,

C. należy ograniczyć jedynie węglowodany proste o wysokim indeksie

glikemicznym, pozostałe składniki pokarmowe nie maj ą wpływu na glikemię,

D. błonnika pokarmowego w ilości 20-35g/dobę.

Zadanie 13.

Wchłanianie wstrzykniętej podskórnie insuliny zależy od:

A. tkanki tłuszczowej , stężenia oraz typu i rodzaju insuliny, temperatury

otoczenia,

B. dawki insuliny, miejsca i głębokości wykonania iniekcji ,

C. ćwiczeń fizycznych, wieku,

D. wszystkich powyższych.

Zadanie 14.

W cukrzycy typu 1 stwierdza się wyraźne uszkodzenie i zniszczenie komórek wysp

trzustkowych. W związku z czym, konieczne jest:

A. leczenie dietą i lekami doustnymi hipoglikemizującymi ,

B. leczenie insuliną,

C. leczenie insuliną do okresu remisji , potem dietą i środkami doustnymi

hipoglikemizującymi ,

D. redukcja masy ciała i leczenie wysiłkiem fizycznym.

Zadanie 15.

Kryteriami wyrównania cukrzycy są:

A. HbA1c, gospodarka lipidowa, ciśnienie tętnicze, glikemia na czczo i przed

posiłkami , glikemia poposiłkową,

B. HbA1c, glikemia na czczo i przed posiłkami , glikemia poposiłkową,

C. gospodarka lipidowa, glikemia na czczo i przed posiłkami , glikemia

poposiłkową,

D. HbA1c, ci śnienie tętnicze glikemia na czczo i przed posiłkami , glikemia

poposiłkową.

Zadanie 16.

Ważną rolę w cukrzycy odgrywa glikogen. Glikogen jest to:

A. tłuszcz zapasowy,

B. wielocukier,

C. białko zapasowe,

D. cukier prosty.

Zadanie 17.

Powikłaniem wielokrotnego wstrzykiwania insuliny w to samo miejsce może być:

A. lipoatrofia,

B. lipodystrofia,

C. lipohipertrofia,

D. obrzęk insulinowy.

 

Zadanie 18.

Młody chłopak, lat 16 trafił do szpitala. Jego stan zdrowia określono jako

ciężki. W ostatnim miesiącu schudł 10 kg, miał duże pragnienie, był senny. Lekarz

stwierdził cukrzycę typu 1.Jakie powinno być postępowanie w pierwszej kolejności?

A. natychmiast podać glukagon,

B. podłączyć kroplówkę z insuliną i uzupełnić elektrolity,

C. podłączyć 5% glukozę,

D. włączyć leczenie antybiotykiem.

Zadanie 19.

Stwierdza się, że oprócz wykrytych przypadków cukrzycy typu 2, drugie tyle jest

jeszcze niestwierdzonych, nie wykrytych, bądź źle zdiagnozowanych. Pomocnym w

wykrywaniu wczesnym cukrzycy typu 2, może okazać się:

A. wprowadzenie obowiązkowych badań glukozy 1 x do roku,

B. prowadzenie kontroli masy ciała,

C. kontrola poziomu glukozy we krwi w czasie infekcji ,

D. kontrola ketonurii 1 x na pół roku.

Zadanie 20.

Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się:

A. przez wiele lat może przebiegać bezobjawowo, często dotyczy osób otyłych,

niekiedy u dorosłych objawia się uporczywą czyracznością, zgorzelą stopy,

grzybicą, nerwobólami lub nagłymi zaburzeniami wzroku,

B. początek jest burzliwy, występuje spadek masy ciała mimo nadmiernego

łaknienia, wzmożone pragnienie i wielomocz, skłonność do rozwoju ketozy,

ogólne osłabienie,

C. przebieg jest łagodny, występuje otyłość, wzmożona diureza,

D. przebieg może być ostry lub łagodny, obserwuje się liczne zmiany na

skórze, zaburzenia wzroku, nadmierne łaknienie, wzmożone pragnienie i

wielomocz, skłonność do ketozy.

Zadanie 21.

Jaka grupa badań ma główne znaczenie dla ostatecznego rozpoznania cukrzycy?

A. badania laboratoryjne,

B. badania przedmiotowe,

C. analiza informacji uzyskanych od pacjenta,

D. wywiad rodzinny.

Zadanie 22.

Zaburzenia metaboliczne występujące w cukrzycy, to:

A. u osób chorujących na cukrzycę typu 1 występują zaburzenia o podłożu

immunologicznym, prowadzące do destrukcji wysepek Langerhansa, powodując

niedobory insuliny, zaś cukrzyca typu 2 jest następstwem interakcji

czynników genetycznych i środowiskowych, prowadzących do defektów

sekrecji insuliny i działania insuliny,

B. u osób chorujących na cukrzycę typu 1 występują zaburzenia o podłożu

immunologicznym, prowadzące do destrukcji wysepek Langerhansa, powodując

niedobory insuliny,

C. interakcja czynników genetycznych i środowiskowych, prowadzi do defektów

sekrecji insuliny i działania insuliny, w wyniku których dochodzi do

rozwoju cukrzycy typu 2,

D. wszystkie prawidłowe.

Zadanie 23.

Pielęgniarka określa stopień otłuszczenia ciała pacjenta przy wykorzystaniu

wskaźnika BMI , czyli Body Mass Index inaczej wskaźnik Queteleta, który wyraża

się:

A. ilorazem wagi ciała w kilogramach i kwadratu wysokości ciała w metrach,

B. ilorazem wagi ciała w kilogramach i wysokości ciała w centymetrach,

C. sumą wagi ciała w kilogramach i wysokości w centymetrach,

D. suma wagi ciała w kilogramach i wysokości w metrach kwadratowych.

Zadanie 24.

Przygotowując pacjenta do doustnego testu tolerancji glukozy, należy poinformować

chorego o:

A. przestrzeganiu diety z ograniczeniem węglowodanów, białek i tłuszczów,

B. odstawieniu leków doustnych o działaniu hiperglikemizującym,

C. nie należy udzielać żadnych informacji , gdyż nie ma specjalnego

przygotowania przed przeprowadzeniem testu tolerancji glukozy,

D. nie należy zmieniać diety w ciągu conajmniej 72 godzin, a w szczególności

nie ograniczać spożywania węglowodanów, należy poinformować pacjenta o

znajomości nazw leków aktualnie przyjmowanych oraz o konieczności

zgłoszenia się na czczo, wypoczętym, po przespanej nocy w dniu badania.

Zadanie 25.

Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi ma zasadnicze znaczenie dla

zaopatrzenia w ten cukier tkanek, w których stanowi jedyne źródło energii .Do

tkanek tych należą:

A. mózg, krwinki, szpik kostny,

B. wątroba, skóra,

C. śledziona, trzustka,

D. żołądek i jelita.

Zadanie 26.

Zapotrzebowanie energetyczne u osoby z prawidłową masą ciała (BMI=20-25 kg/m2)

wykonującej lekką pracę i codzienny niewielki wysi łek fizyczny wynosi:

A. 20 kcal/1 kg n.m.c.,

B. 25 kcal/1kg n.m.c.,

C. 30 kcal/1kg n.m.c.,

D. 35 kcal/1 kg n.m.c.

Zadanie 27.

Przy niezaplanowanym wysiłku fizycznym pacjent z cukrzycą typu 1 powinien:

A. podać dodatkową dawkę insuliny krótkodziałajacej,

B. zjeść dodatkowy posiłek składający się z wolno wchłaniających się

węglowodanów,

C. wypić szklankę soku owocowego,

D. obserwować reakcję organizmu na wysiłek fizyczny.

Zadanie 28.

Spożywanie alkoholu przez chorych na cukrzycę nie jest zalecane. Maksymalna dawka

alkoholu 10-15 g powinna być spożywana:

A. na czczo,

B. podczas posiłków,

C. po 10-15 minutach po zakończeniu posiłku,

D. po 3 godzinach od ostatniego posiłku.

 

Zadanie 29.

W okresie nefropatii z objawami niewydolności nerek, leczenie dietetyczne

obejmuje uzyskanie prawidłowego BMI i ograniczenie hiperfiltracji przez:

A. zwiększenie podaży białka do 1 g/kg n.m.c.,

B. zwiększenie podaży białka ponad 1 g/kg n.m.c.,

C. zmniejszenie podaży białka do 0,6g/kg n.m.c.,

D. zmniejszenie podaży białka do 0,8 g/kg n.m.c.

Zadanie 30.

Za wzrost cholesterolu LDL w organizmie odpowiadają:

A. kwasy jednonienasycone,

B. izomery trans kwasów tłuszczowych,

C. kwasy wielonienasycone,

D. kwasy tłuszczowe „cis”.

Zadanie 31.

Dieta ciężarnej z cukrzycą ciążową powinna uwzględniać:

A. 40-50% węglowodanów, 30% białka, 20-30% tłuszczów,

B. podaż białka w diecie wynosi 1 g/kg n.m.c.,

C. zapotrzebowanie kaloryczne około 30 kcal/kg n.m.c.,

D. zapotrzebowanie kaloryczne na dobę 2400-3000 kcal.

Zadanie 32.

Który rodzaj bolusa podaje pacjent, spożywając jedynie wymienniki węglowodanowe:

A. bolus prosty,

B. bolus złożony,

C. bolus korekcyjny,

D. bolus przedłużony.

Zadanie 33.

Produkty przeciwwskazane w diecie bezglutenowej, to:

A. mąka kukurydziana, mąka ryżowa, ryż, mąka sojowa,

B. proso, kasza jaglana, mąka ziemniaczana, skrobia pszenna, bezglutenowa,

C. mąka pszenna, mąka żytnia, płatki owsiane, jęczmień,

D. kasze i mąka gryczana, kasza kukurydziana, skrobia kukurydziana.

Zadanie 34.

Jeden wymiennik węglowodanowy (1WW) to:

A. 10 g węglowodanów przyswajalnych w 100 g produktu,

B. taka ilość danego produktu w której zawarte jest 10 g węglowodanów

przyswajalnych,

C. stosowanie 10 g węglowodanów złożonych w zamian za 10 g węglowodanów

prostych,

D. 10 g węglowodanów prostych w zamian za 10 g węglowodanów złożonych.

Zadanie 35.

W zdrowym żywieniu chorych na cukrzycę zalecane jest stosowanie produktów:

A. o indeksie glikemicznym < 55%,

B. o indeksie glikemicznym > 55%,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin