Żur postny.doc

(34 KB) Pobierz
Żur postny

Żur postny

Żur postny

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 45 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 marchewki
  pietruszka
  seler
  por
  kilka grzybów suszonych
  litr zakwasu na żur
  2 ząbki czosnku
  4 ziemniaki
  sól

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyścić, obrać i pokroić na kawałki. W litrze wody ugotować marchewkę, pietruszkę, seler, por i suszone grzyby. Wywar odcedzić, a następnie dodać zakwas. Zupę zagotować.

Czosnek zmiażdżyć i wrzucić do żuru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Posolić do smaku.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin