Zupa zielona.doc

(26 KB) Pobierz
Zupa zielona

Zupa zielona

Zupa zielona

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  5 szklanek bulionu warzywnego
  6 ziemniaków
  pół pęczka dymki
  pół pęczka pietruszki
  pół pęczka szczypiorku
  10 dag boczku wędzonego
  łyżka masła roślinnego
  łyżka mąki
  sok z jednej cytryny
  4 łyżki śmietany
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć, zalać gorącym bulionem i gotować około 15 minut. Dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać, udusić na maśle, a następnie dodać do gotujących się ziemniaków. Wszystko razem gotować około 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, a skwarki dodać do zupy.

Zupę doprawić mąką i śmietaną z dodatkiem soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin