Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 5 szklanek bulionu warzywnego • 6 ziemniaków • pół pęczka dymki • pół pęczka pietruszki • pół pęczka szczypiorku • 10 dag boczku wędzonego • łyżka masła roślinnego • łyżka mąki • sok z jednej cytryny • 4 łyżki śmietany • sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć, zalać gorącym bulionem i gotować około 15 minut. Dymkę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać, udusić na maśle, a następnie dodać do gotujących się ziemniaków. Wszystko razem gotować około 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, a skwarki dodać do zupy.Zupę doprawić mąką i śmietaną z dodatkiem soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
bialatuberoza311