Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 45 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 45 dag wędzonego boczku • 40 dag czerwonej fasoli • 50 dag ziemniaków • 2 kostki rosołowe • 2 pory • 2 marchewki • pół pojemnika śmietany • sól, pieprz • majeranek • vegeta Przygotowanie: Fasolę opłukać, zalać wrzącą wodą i moczyć około 3 godzin. Odcedzić.Pory oczyścić, przekroić wzdłuż i posiekać. Marchew obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w kostkę.Fasolę wrzucić do garnka, dodać boczek, zalać wodą i gotować około godziny. Dodać warzywa i kostki rosołowe, gotować jeszcze 30 minut.Boczek wyjąć, pokroić w kostkę i znowu wrzucić do zupy. Dodać śmietanę, przyprawić i posypać majerankiem.
bialatuberoza311