Zupa tajska ostra.doc

(37 KB) Pobierz
Zupa tajska ostra

Zupa tajska ostra

Zupa tajska ostra

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  25 dkg krewetek
  3-4 małe grzybki boczniaki
  2 łyżki sosu rybnego
  szklanka soku z cytryny
  mały kawałek imbiru
  10 listków kolendry
  cebulka dymka
  papryka chili
  szklanka mleka kokosowego
  3 szklanki wody

Przygotowanie:

Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku.

Boczniaki pokroić w paski.

Paprykę i dymkę dokładnie posiekać.

Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać imbir, liście kolendry, boczniaki i zmniejszyć ogień. Dodać sok z cytryny, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i razem zagotować. Zupę przelać do miseczek i przybrać listkami kolendry.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin