Kuchnia holenderska w Amsterdamie
Kuchnia holenderska nie jest tak wykwintna jak francuska czy włoska a swe źródła ma raczej w prostych oraz treściwych potrawach rybaków i chłopów. Podstawą tradycyjnego jadłospisu Holendrów są steki, kurczaki, ryby, owoce morza, sycące zupy oraz potrawy duszone (tzw. jednogarnkowe), zwykle podawane w ogromnych ilościach. W kuchni holenderskiej jest mało wyrafinowania, widać jednak wpływ morza i zamiłowanie do łączenia rodzimych potraw z potrawami innych kuchni świata.
Ryby i owoce morza
Ze względu na swoje historyczne związki i bliskość morza w kuchni holenderskiej bardzo popularne są ryb (przede wszystkim: śledzie, makrele, węgorze) oraz owoce morza. Potrawy z nich przyrządzane to między innymi: rolmopsy, zielone śledzie jadane na surowo z cebulką (maatjes haring), makrele w bułce (broodje makreel) czy też wędzone węgorze (gerookte paling). Ryby stanowią również podstawę bardziej wyszukanych dań głównych.
Do najbardziej charakterystycznych potraw tradycyjnej kuchni holenderskiej możemy zaliczyć:
· Erwtensoep - bardzo gęsta zupa z zielonego, łuskanego grochu gotowana zazwyczaj zimą,
· Hutspot – typowa potrawa „jednogarnkowa”; tłuczone ziemniaki z warzywami i wołowiną,
· Poffertjes – małe racuszki podawanych z masłem i cukrem pudrem,
· Waterzooi – wywodząca się z kuchni flamandzkiej zaciągana zupa rybna z warzywami.
Ciastka i desery
Holendrzy nie wyobrażają sobie życia bez deserów i ciast, które podawane po obiedzie bardzo często niewiele różnią się zawartością kalorii od głównych dań. Oto kilka najpopularniejszych:
· Appelgebak - placek z jabłkami i cynamonem, podawany na gorąco, często z bitą śmietaną,
· Speculaas - kruche ciastka cynamonowe, przypominające z wyglądu pierniki,
· Stroopwafels – najczęściej okrągłe wafle przełożone gęstym syropem (obowiązkowy słodki podarunek z Holandii)
· Amandelkoek - kruche ciastka nadziewane masą migdałową.
Sery
Holandia to również bogactwo i niezwykła różnorodność serów. Do najbardziej charakterystycznych należą:
· Edam (edamer) - najbardziej znany holenderski ser, którego nazwa pochodzi od miasta w północnej Holandii. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, całkowicie lub częściowo odtłuszczonego i zazwyczaj ma kulistą formę. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i nieco korzennym aromatem. Ze względu na niską zawartość tłuszczu często polecany jest przez dietetyków.
· Gouda - nazwa sera pochodzi od miasta położonego w zachodniej Holandii, w okolicach której miejscowi nadal wytwarzają ten tradycyjny specjał. Jest to ser podpuszczkowy, dojrzewający, produkowanym z pasteryzowanego mleka krowiego. Gouda dojrzewa bardzo długo, czasami nawet ponad 12 miesięcy. Ze względu na wiek, ser można podzielić na: najmłodszy Gouda jong, wyróżnia się ...
blue_velvet