ŚNIADANIA.docx

(14 KB) Pobierz

ŚNIADANIA

TOSTY FRANCUSKIE

 

Składniki:

400 ml mleka

2 jaja

50 g drobnego cukru

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

2 łyżki masła

5 kromek suchej brioszki lub chałki

 

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj mleko, 25 g cukru, cukier waniliowy, jaja. Kromki maczaj w mleku, poczekaj aż napęcznieją, smaż je na maśle aż zbrązowieją. Podawaj posypane cukrem, z dodatkiem np. dżemu malinowego.

 

- domowy cukier waniliowy (do robota kuchennego wrzucamy laskę wanilii i 200g cukru, mieszamy i cukier gotowy)

 

- dżem malinowy (na patelni karmelizuję cukier, wrzucam maliny i smażę przez 10 minut)

 

 

 

 

JAJKA ZAPIEKANE W BUŁCE KAJZERCE

 

Składniki:

4 kajzerki

szczypiorek

pietruszka

4 jajka

sól, pieprz

4 plastry szynki gotowanej

4 plasterki żółtego sera np. gouda

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:

 

 

Od bułek odkrój wierzch, a następnie wydrąż środek (nie przedziuraw spodu!). W każdej bułce umieść pokrojoną szynkę i ser, 1 rozbite jajko, posyp je solą, pieprzem, dodaj odrobinę masła, szczypiorku, pietruszki i śmietany. Wstaw na 5-10 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. (to zależy od tego, jaką konsystencję jajka lubisz).

 

 

 

 

DOMOWE MUESLI

 

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych

pół szklanki orzechów laskowych bez skórki

pół szklanki orzechów włoskich

pół szklanki migdałów bez skórki

pół szklanki miodu

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

garść suszonych żurawin

garść suszonych moreli

garść rodzynek

 

Przygotowanie:

 

 

Orzechy i morele posiekaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj resztę składników i wszystko wymieszaj. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 20 minut, (podczas pieczenia kilka razy mieszaj składniki). Muesli możesz zjeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i ewentualnie świeżymi owocami.

 

 

 

 

OMLET Z POMIDORKAMI, ŚWIEŻĄ MIETĄ I RICOTTĄ

 

Składniki:

3 jaja

szczypta soli

szczypta pieprzu

4 pomidorki koktajlowe

2 łyżki ricotty

świeża mięta

pół łyżki masła

 

Przygotowanie:

 

 

Jajka rozbełtaj, dodaj sól, pieprz. Pomidorki przekrój na ćwiartki, miętę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną, manewruj patelnią tak, aby masa równomiernie się ścinała, po 30 sekundach dodaj pomidorki z ricottą, smaż kolejne 30 sekund, złóż omlet na połowę (użyj do tego płaskiej łyżki/szkatuły). Przełóż omlet na talerz i posyp świeżą miętą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin