WZW typ A.doc

(44 KB) Pobierz
WZW typu A

  WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A

                                     HEPATITIS VIRALIS A

 

 

 

  1. Z. Dziubek   “Choroby zakaźne i pasożytnicze”

 

 

 

 

EPIDEMIOLOGIA:

 

·  rozpowszechnienie :

 

-          na całym świecie

-          najbardziej narażone są dzieci i młodzież

 

· źródło zakażenia :

 

-          chory człowiek :

    wirus wydala się z kałem na 2 – 3 tygodnie przed wystąpieniem żółtaczki i 8 dni po

    nie ma nosicielstwa

 

· droga zakażenia :

 

-          pokarmowa :

    może to być woda, lub produkty spożywcze

 

 

 

 

ETIOLOGIA:

 

· HAV :

 

-          wirus RNA

-          należy do rodziny Pikornaviridae, rodzaju enterowirusów

-          szczepy wyizolowane w różnych rejonach świata nie mają różnic antygenowych

-          daje się hodować na liniach komórkowych

-          tem.1000C niszczy go w 20 minut, a 600C w godzinę

-          inaktywacja w wodzie chlorowanej, pod wpływem formaliny i promieni ultrafioletowych

-          nie niszczą go kwasy i eter

 

 

 

 

PATOGENEZA:

 

· prawdopodobnie bezpośrednie działanie cytoopatyczne na hepatocyt

· wirus wykrywa się w 1 – 2 tyg. po zakażeniu, a najwięcej cząstek jest po ok. 3 tygodniach

· wirusemia jest krótkotrwała (ustaje po wzroście aktywności AlAT)

 

 

 

OBRAZ  KLINICZNY:

 

· okres wylęgania :

 

-          od 0,5 do 1,5 miesiąca (średnio miesiąc)

 

· okres objawów prodromalnych :

 

-          przeważają objawy niestrawności, rzadziej objawy rzekomo grypowe , lub rzekomo reumatyczne

-          u dzieci może pojawić się nieżyt górnych dróg oddechowych i niewielka limfadenopatia

 

· okres pełno objawowy :

 

-          żółtaczka :

    utrzymuje się zazwyczaj kilka dni, ale może trwać nawet kilkanaście tygodni

    zdarzają się postacie cholestatyczne

    u dzieci może się nie pojawić

-          powiększenie wątroby

-          powiększenie śledziony :

    w niewielkim odsetku

-          ­ AlAT w surowicy :

    narasta już 2 – 14 dni przed pojawieniem się hiperbilirubinemii

 

 

BADANIA DODATKOWE :

 

· AspAT, AlAT :

 

-          są podstawowym wskaźnikiem uszkodzenia miąższu wątroby

-          ich ­ pojawia się już w okresie przedżółtaczkowym i ¯ do wartości prawidłowych po upływie kilku tygodni (najczęściej w funkcji wykładniczej)

-          wskaźnik de Ritisa :

    stosunek AspAT / AlAT

 

· poziom bilirubiny :

 

· poziom wskaźników cholestazy :

 

-          fosfataza zasadowa, gammaglutamylotranspeptydaza

    wysokie wartości w postaci cholestatycznej

-          obecność nieprawidłowej Lp – X :

    wynik (+) w postaci cholestatycznej

 

· wskaźnik protrombinowy :

 

-          zaburzenia syntezy protrombiny szybko informują o niewydolności wątroby :

    okres T1/2 wynosi 2 –3 dni (a albumin 17 – 21)

 

 

 

 

 

ROZPOZNANIE:

 

· wykrywanie przeciwciał anty – HAV :

 

-          met. immunoenzymatyczne, OWD, hemaglutynacja immunoadherencyjna, met. radioimmunologiczne

-          przeciwciała w klasie IgM pojawiają się w 18 – 41 dniu po zakażeniu i utrzymują się od miesiąca do kilku, rzadziej kilkunastu miesięcy

-          w okresie zdrowienia współwystępowanie anty - HAV w klasie IgM i IgG

-          przeciwciała IgG są dowodem odporności i nie znikaja do końca życia

 

 

 

RÓŻNICOWANIE:

 

·

 

LECZENIE:

 

· brak swoistego leczenia

 

 

POWIKŁANIA:

 

·

 

 

ROKOWANIE:

 

· rokowanie jest dobre

· wyleczenie całkowite, niezależnie od czasu trwania choroby

 

 

PROFILAKTYKA:

 

· przestrzeganie przepisów sanitarnych :

 

-          kontrola sanitarna produktów żywnościowych i sanitariatów

-          zgłoszenie każdego zachorowania do władz sanitarnych i hospitalizacja

-          odkażanie bieżące i końcowe

 

· szczepienia :

 

-          zabity, lub atenuowany wirus A

-          schemat 0, 1, 6 (i.m.)

-          okres uodpornienia rozciąga się na ok. 10 lat

-          wskazania :

    dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzież rozpoczynająca naukę w dużych skupiskach

    osoby wyjeżdżające do krajów rozwijających się o dużej zapadalności na WZW A

    osoby zatrudnione przy produkcji i dystrybucji żywności

 

 

PATRZ TEŻ:

 

·

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    

 

 

2

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin