WINO Z RAJSKICH JABŁEK.doc

(43 KB) Pobierz

Wino z Rajskich Jabłek

 

Przepis nr. 01

 

Rajskie jabłuszka nadają się raczej do wyrobu ciężkich win deserowych. Postępuje się identycznie jak przy wyrobie wina ze zwykłych jabłek.

Przepis na 10 litrów wina:

Wino z Rajskich Jabłek  17%

3,5kg. Rajskich jabłek

6,5 litra wody

2,8 kg. Cukru

Drożdże winne

3g. pożywki

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, nadpsute miejsca wykroić, owoce koniecznie umyć. Jabłka są złośliwie twarde jeśli chodzi o wyciśnięcie z nich soku.

Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.

 

raj_jab1d.jpg [21,4kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin