Krewetki.doc

(2 KB) Pobierz

·         ęłęókrewetki królewskie (mogą być mniejsze byle nie koktajlowe)

·         masło

·         czosnek świeży

·         natka pietruszki

·         szczypta soli

Krewetki na maśle z czosnkiem i natką - sposób przygotowania

Rozgrzać masło na patelni, ułożyć świeże krewetki, wgnieść trzy ząbki czosnku i po dwóch minutach wrzucić posiekaną natkę. Smażyć ok. 6 minut, nie dłużej. Podawaćz białym lub różowym winem.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------

·         ęłęó500g mrożonych krewetek

·         5 łyżek mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         szczypta proszku do pieczenia

·         2 łyżki oleju

·         1 roztrzepane jajko

·         woda

·         olej do głębokiego smażenia

Krewetki w cieście - sposób przygotowania

Suche składniki wymieszać. Dodać olej, jajko i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję luźnego ciasta naleśnikowego. Rozmrożone krewetki maczać w cieście trzymając za ogonek i wkładać do gorącego oleju. Wyjmować, jak będą złote, osuszyć na papierze, podawać gorące.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin