· ęłęókrewetki królewskie (mogą być mniejsze byle nie koktajlowe)
· masło
· czosnek świeży
· natka pietruszki
· szczypta soli
Krewetki na maśle z czosnkiem i natką - sposób przygotowania
Rozgrzać masło na patelni, ułożyć świeże krewetki, wgnieść trzy ząbki czosnku i po dwóch minutach wrzucić posiekaną natkę. Smażyć ok. 6 minut, nie dłużej. Podawaćz białym lub różowym winem.
---------------------------------------------------------------------------------
· ęłęó500g mrożonych krewetek
· 5 łyżek mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· szczypta proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju
· 1 roztrzepane jajko
· woda
· olej do głębokiego smażenia
Krewetki w cieście - sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać. Dodać olej, jajko i tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję luźnego ciasta naleśnikowego. Rozmrożone krewetki maczać w cieście trzymając za ogonek i wkładać do gorącego oleju. Wyjmować, jak będą złote, osuszyć na papierze, podawać gorące.
Locutus_