Kiełbasa gęsia.pdf

(143 KB) Pobierz
349631489 UNPDF
Surowce:
1Mięozgęichudek- 0,75 kg
2Wołowinanieżylata- 0,75 kg
3Wieprzowinaredniotłuta- 1,5 kg
4Tłuzczgęiurowy- 0,25 kg
Przyprawy:
1. Saletra - półłyżeczki
2. Pieprz mielony - półłyżeczki
3. Majeranek - jednałyżeczka
4. Ziele angielskie - 6 zmielonych ziaren
5. Kolendra mielona - szczypta
6Sól- 4łyżki
Mięopokroidwdrobnąkotkętłuzczgęizmielidnamazyncezitkiemooczkach2-3mmSól
wymiezadzaletrąiprzyprawamianatępniezmięemitłuzczemułożydwkamiennymgarnku
wyrównadpowierzchnięiprzeniedna3dobydochłodnegopomiezczeniaNapełniadcileołonki
przewiązadzpagatemco35cmorazzawiązadkooceUmiecidna3dniwchłodnymprzewiewnym
pomiezczeniuanatępniewędziddymem zimnym przez 8-9dnitrwałod1-2mieiące
OwędzeniudymemzimnymWPozepczyokipize
Temperaturadymuod16do22topni(rękawuniętadowędzarnipowinnaledwoodczuwad
ciepło)
Przezpierwze2dniwędzenieprowadziiębezprzerwyw ciągunatępnych3-4dnirozpalaię
wędzarnie3- krotnieizakażdymrazemwędziwyróbprzez1-15godzprzezreztędniwędzarnię
rozpalaięranoiwieczoremwędzączakażdymrazem1-15godzSątowymaganiaminimalne
utorWPozepczyokizkiążki"Domoweprzetworyzmięa"z1985roku
NadełałLezek47
Zgłoś jeśli naruszono regulamin