Kiełbasa swojska Henryka.pdf

(135 KB) Pobierz
348094972 UNPDF
Składniki
Przepi na kiełbaę
- 9 kg mięa wieprzowego,
- 1 kg mięa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czonku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 zklanki)
To wzytko dobrze długo wymiezad i pozotawid w chłodnym miejcu na jedną noc Na drugi dzieo
napychad w jelita cienkie i pozotaje wędzenie
Spoób przyrządzenia
Mięo przekręcid przez mazynkę do mięa o dużych okach O ile mięo jet za chude dodad 1kg
łoniny drobno pokroid i dodad do całoci
SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
Mazynka do mięa, mika
Uwagi:
Ważne jet wędzenie ale to juz odrębny temat Tak wykonana kiełbaa może byd gotowana jako biała
na Wielkanoc.
Czas przygotowania:
5 godz to jet razem z wędzeniem
Autor: Henryk
Zgłoś jeśli naruszono regulamin