Frankfuterki wieprzowe.pdf

(112 KB) Pobierz
346940876 UNPDF
Frankfuterki wieprzowe
Składniki:
mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg
mięso wieprzowe tłuste 5kg
peklosól 20 dkg
cukier 2 dkg
pieprz czarny 1,5 dkg
gałka muszkatołowa 0,4 dkg
jelita baranie o przekroju 22/24 mm
Wykonanie:
mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C.
mięso mielimy na siatce ok. 8mm
dodajemy peklosól oraz przyprawy
mieszamy aż farsz nabierze kleistości
NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.
Formujemy kiełbaski o długości ok. 15 cm, osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem
tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
NIE parzymy.
Schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Sposób podania:
Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte.
Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż woda się odparuje całkowicie
A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć.
Prawidłowo przygotowana kiełbaska powinna podczas przełamywania wydać
charakterystyczny trzask zwany Knack.
346940876.008.png 346940876.009.png 346940876.010.png 346940876.011.png 346940876.001.png 346940876.002.png 346940876.003.png 346940876.004.png 346940876.005.png 346940876.006.png 346940876.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin