Antybiotyki
Antybiotyki są to substancje działające hamująco na procesy ważne dla życia drobnoustrojów. Poznano już około dwóch tysięcy substancji antybiotycznych wytwarzanych przez bakterie, pleśnie, grzyby, porosty, glony, rośliny wyższe i zwierzęta. Większość antybiotyków jest wytwarzana przez drobnoustroje zaliczane do promieniowców, pleśni i laseczek. Niektóre antybiotyki udało się otrzymać całkowicie syntetycznie (chloramfenikol), inne zaś półsyntetycznie (ampicylina, kloksacylina, dikloksacylina).
Antybiotyki obejmują niemal wszystkie struktury chemiczne. Zastosowanie kliniczne znalazło dotychczas około 150 antybiotyków o różnym zakresie działania. Podział produkowanych antybiotyków według ich praktycznego działania przedstawiono w tabeli 2.
Spośród antybiotyków wyróżniamy takie, których zakres działania jest duży, to znaczy działają na drobnoustroje należące do różnych rodzajów i rodzin, lub też antybiotyki działające tylko na nieliczne gatunki lub grupy drobnoustrojów. Szczepy należące do tego samego gatunku mogą być w różnym stopniu podatne na działanie antybiotyku.
Szczepy, na które antybiotyk działa, w stężeniach łatwo osiągalnych w surowicy krwi i w tkankach, nazywamy wrażliwymi, w przeciwieństwie do szczepów opornych, niewrażliwych na działanie antybiotyku. Szczepy wrażliwe mogą w pewnych warunkach nabywać oporność. Zdolność do nabywania oporności należy do zjawisk niepożądanych i stanowi jeden z najpoważniejszych problemów leczenia antybiotykami. Rozwój oporności zachodzi z różną łatwością u rozmaitych drobnoustrojów, np. bardzo łatwo u gronkowców i pałeczek ropy błękitnej, trudno u dwoinek rzeżączki i niektórych paciorkowców. Szybkość powstawania oporności na różne antybiotyki nie jest jednakowa.
Tabela 2
Podział produkowanych antybiotyków według praktycznego zakresu ich działania (wg Kuryłowicza i Kowszyk-Gindifer)
Antybiotyk
Szeroki
zakres
działania
Aktynospektacyna, aminozydyna, cefalosporyna, cefalorydyna, cefalotyna, chloramfenikol, streptomycyna, dwuhydrostreptomycyna;
Grupa neomycyn: neomycyna, kanamycyna, glutamycyna, higromycyna;
Makrolidy: erytromycyna, oleandomycyna, spiramycyny, leukomycyna, linkomycyna;
Penicyliny: penicylina G, penicylina V, ampicylina, kloksacylina, metycylina, dikloksacylina, nafcylina, oksacylina, fenetycylina;
Peptolidy: etamycyna (gryzeowirydyna, wirydogryzeina), mikamycyny, ostreogrycyny, prystynamycyna, stafilomycyny, streptograminy, wernamycyny;
Ryfamycyna SV, nizyna;
Tetracykliny: tetracyklina, oksytetracyklina, chlorotetracyklina, deklomycyna, tiolutyna, tiostrepton
Gram-
-dodatnie
Amfomycyna, fucydyna (kwas fusydowy), gramicydyna S, nowo-tiocyna, termorubina, tyrotrycyna, wankomycyna
Prątki
Cykloseryna, wiomycyna, kapreomycyna
-ujemne
Kolistyna, polimiksyna B
Grzyby
Polieny makrolidowe: amfoterycyna B, kandycydyna B, filipina,
hamycyna, leworyna, nystatyna, trychomycyna;
Polieny niemakrolidowe: wanotyna, fumagilina;
Niepolieny: antelmycyna, boromycyna, cykloheksimid (aktydion),
gryzeofulwina, pirolonitryna, wenturycydyna
Nowotwory
Aktynomycyny, rubomycyna (daunomycyna, rubidomycyna), mitomycyna, bruneomycyna (streptonigryna, rufomycyna), oliwomycyny (chromomycyny, mitramycyna)
Silne działanie przeciwdrobnoustrojowe antybiotyków stało się przyczyną badania mechanizmów tego zjawiska. Poznane mechanizmy działania okazały się zróżnicowane. Procesy fizykochemiczne mogą być hamowane lub zaburzane aż do zakłócania ciągów metabolicznych. Uszkadzane mogą być procesy swoiste dla drobnoustrojów lub" wspólne dla bakterii i makroustrojów. W pierwszym przypadku antybiotyk jest nietoksyczny, w drugim mniej lub bardziej toksyczny. Są antybiotyki inter-ferujące z syntezą białek, puryn, kwasów nukleinowych, przemianami aminokwasów lub peptydów. Miejscem działania może być ściana komórkowa, na którą działają penicyliny, cefalosporyny, cykloseryna,
Ryć. 8. Podział antybiotyków według ich mechanizmu działania:
1 — antybiotyki wpływające na replikacje informacji genetycznych: kwas nalidy-ksowy, gry zeof lawina;
2 — antybiotyki zaburzające przekazywanie informacji genetycznych w biosyntezie: chloramfenikol, erytromycyna, kanamycyna, streptomycyna, tetracykliny, linnomycy-na, neomycyna-,
3 — antybiotyki uszkadzające strukturą i czynność bakteryjnej ściany komórkowej: penicyliny, cykloseryna, rystocetyna, cefalosporyny, wankomycyna, bacytracyna-,
4 — antybiotyki powodujące zaburzenia czynności błony komórkowej: gramicydyna, polimiksyna B, amfoterycyna B, tyrotrycyna, kolistyna, nystatyna.
bacytra cyna i wankomycyna (ryć. 8). Strukturę błony cytoplazmatycznej zaburzają: polimiksyna B, kolistyna i gramicydyna. Na syntezę białka zachodzącą w strukturach plazmatycznych wpływają tetracykliny, chlo-ramfenikol, streptomycyna, gentamycyna, neomycyna i erytromycyna. Na syntezę DNA i RNA działają: kwas nalidyksowy i aktynomycyna.
Oporność drobnoustrojów na antybiotyki
W roku 1939 MacLean, Rogers i Fleming zaobserwowali rozwój szczepu gronkowca opornego na sulfonamidy u pacjenta leczonego sulfapirydy-ną. W roku 1941 Abraham i wsp. otrzymali szczepy gronkowców oporne na penicylinę in vitro. W ciągu następnych kilku lat opisano powstawanie szczepów opornych na streptomycynę, chloramfenikol i antybiotyki tetracyklinowe. Obecnie znaczny procent szczepów jest oporny na sulfonamidy i antybiotyki stosowane w lecznictwie.
Stwierdzono również, że prawie wszystkie gatunki drobnoustrojów mogą dawać szczepy oporne na antybiotyki i sulfonamidy. W miarę wzrostu zużycia antybiotyków i sulfonamidów w lecznictwie wzrastała liczba szczepów opornych.
Mueller, porównując wyniki leczenia rzeżączki w Stanach Zjednoczonych stwierdził, że w latach 1940—1941 przy użyciu sulfonamidów można było wyleczyć około 70% pacjentów w porównaniu z 30% w latach 1944—1945. Kryński i wsp. stwierdzili w roku 1957, że ponad 95% gronkowców wyizolowanych z materiałów klinicznych i pozaklinicznych było opornych na sulfonamidy. W tym samym okresie w materiałach klinicznych szpitali woj. gdańskiego zaobserwowano około 73% szczepów gronkowców opornych na penicylinę, 35% na streptomycynę, 24% na chloramfenikol i około 12% gronkowców opornych na aureomy-cynę. W latach sześćdziesiątych nastąpiło szybkie zwiększenie oporności wśród pałeczek Gram-ujemnych. Obecnie izolowane ze środowiska szpitalnego szczepy Pseudomonas aeruginosa są niemal wszystkie oporne na dostępne antybiotyki. Wzrósł odsetek szczepów opornych Kleb-siella pneumoniue, Escherichia coli, Flayobacterium, Enterobacter i innych pałeczek Gram-ujemnych.
Problem oporności szczepów drobnoustrojów zaczyna nabierać coraz większego znaczenia, zmuszając służbę zdrowia do intensywnego poszukiwania środków zaradczych. Starając się zapobiec dalszemu przyrostowi szczepów opornych, ogranicza się stosowanie antybiotyków do przypadków koniecznych i tylko pod kontrolą lekarza. Ogranicza-się również wolną sprzedaż antybiotyków, stosowanie ich w kosmetyce i w żywieniu zwierząt. W USA i w Anglii ogranicza się liczbę stosowanych antybiotyków. Po pewnym czasie zarzuca się stosowane dotychczas antybiotyki, wprowadzając na ich miejsce nowe, dotąd nie stosowane. Innym rozwiązaniem jest wykorzystywanie uzupełniającego się działanią antybiotyków. Polega to na podawaniu np. dwóch antybiotyków równocześnie, przy czym każdy z nich działa na inne procesy komórkowe drobnoustrojów. Tego rodzaju działanie ma na celu utrudnienie rozwoju szczepów opornych. Na ograniczenie przyrostu szczepów opornych istotny wpływ ma stosowanie antybiotyków z jednoczesnym kontrolowaniem wrażliwości drobnoustrojów in vitio. Szczepy wyizolowane od chorego są poddawane oznaczeniu oporności na antybiotyki stosowane w leczeniu. Poznanie oporności szczepu pozwala zastosować antybiotyki, które powinny dać najlepszy skutek leczniczy i określa zarazem dawkę antybiotyku.
Wzrastająca częstość występowania szczepów opornych uniemożliwia lekarzowi wybór właściwego antybiotyku bez oparcia na wynikach badań laboratoryjnych. Oznaczenia wrażliwości drobnoustrojów przeprowadza się in vitro, posługując się zwykle metodami rozcieńczeniowymi lub dyfuzyjnymi.
Metody rozcieńczeniowe są dokładniejsze niż metody dyfuzyjne — umożliwiają wyrażenie stopnia wrażliwości w wartościach tzw. MIC i MBC.
MIC (minimal inhibitory concentration) — jest to najmniejsze stężenie antybiotyku hamujące wzrost drobnoustrojów.
MBC (minimal bactericidal concentration) — odpowiada najmniejszemu stężeniu antybiotyku działającemu bakteriobójczo. Do najczęściej stosowanych metod rozcieńczeniowych zaliczamy metodę probówkową i płytkową. W metodzie probówkowej antybiotyk rozcieńcza się w dowolnym stosunku — podłożem bulionowym o specjalnym składzie, podczas gdy w metodzie płytkowej używa się do tego celu upłynnionego podłoża agarowego lub innego. Badane szczepy posiewa się do odpowiedniego podłoża bulionowego. Wyrosłą hodowlę rozcieńcza się 1:1000 i w określonych ilościach dodaje do każdej probówki lub posiewa na powierzchni serii płytek z agarem, zawierających malejące stężenia antybiotyku. Posiane próbki są inkubowane przez 18 godzin w temp. 37°C (nie dla wszystkich drobnoustrojów), po czym dokonuje się odczytu. Zmętnienie lub osad w bulionie świadczy o wzroście bakterii, bulion przejrzysty oznacza zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. Najwyższe rozcieńczenie antybiotyku, w którym nie wystąpił wzrost, przyjmujemy za wartość MIC. Określona wartość jest tym bardziej zbliżona do rzeczywistej, im stosunek rozcieńczeń jest mniejszy. W metodzie płytkowej wartości MIC ustalamy analogicznie na podstawie określenia najmniejszego stężenia hamującego rozwój drobnoustrojów na agarze. Metoda płytkowa ma pewne zalety. Posługując się tą samą serią płytek, można oznaczyć jednocześnie wrażliwość kilkunastu szczepów, a dodanie krwi (drobnoustroje bardziej wymagające) nie utrudnia odczytu.
Metody rozcieńczeniowe nie należą jednak do metod najczęściej stosowanych. Przyczyną jest brak standardów antybiotyków, znaczna pracochłonność, konieczność posiadania dokładnych wag i sporej ilości szkła.
Dlatego w laboratoriach bakteriologicznych powszechnie stosuje się metody dyfuzyjne, w których używa się głównie krążków bibułowych wysyconych znaną ilością antybiotyku. Rzadko używane są w tym celu cylinderki. Zasada metody krążkowej polega na dyfuzji antybiotyku z krążka do żelu agarowego i działaniu na komórki wysianego szczepu. Dyfundujący antybiotyk powoduje powstanie dookoła krążka strefy zahamowania wzrostu proporcjonalnej do stopnia wrażliwości szczepu (ryć. 9).
Krążek
z antybiotykiem
Strefa zahamowania wzrostu
Wzrost drobnoustrojów (kolonie)
Ryć. 9. Oznaczenie wrażliwości szczepów na antybiotyki metodą dyfuzyjną za pomocą krążków bibułowych
Oznaczenia powinno się prowadzić według propozycji Komitetu Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia na podłożu Muellera-Hinto-na (B—12). Jałowe podłoża rozlewa się na płytki Petriego o średnicy 100 mm. Grubość agaru na płytce powinna wynosić 4 mm ± l mm. W razie potrzeby określenia wrażliwości drobnoustrojów o zwiększonych wymaganiach odżywczych opisane podłoże można wzbogacić przez dodanie krwi baraniej lub końskiej albo też 0,5 g glukozy, 0,5% Bacto tryptose ,,Difco" i 0,5% wyciągu drożdżowego (B—13). Płytki przed posianiem należy podsuszyć przez 30 minut w temp. 37°C. Następnie przygotowuje się rozcieńczenia 18—24-godzinnej hodowli bulionowej badanego szczepu. Dobrze rosnące pałeczki Gram-ujemne i większość ziarniaków rozcieńcza się 1:1000. Hodowle paciorkowców, dwoinek zapalenia płuc, drożdżaków należy rozcieńczyć 1:20. Jeden ml tak przygotowanej zawiesiny przenosi się na powierzchnię podsuszonego podłoża, zbierając nadmiar płynu pipetką. Jeżeli płyn z powierzchni podłoża został dokładnie usunięty, krążki układa się po 4 lub 5 na każdej płytce i po 30 minutach wstawia do cieplarki o temp. 37°C. Wstępny okres 30 minut preinkubacji w temperaturze pokojowej jest zbyt krótki dla antybiotyków wolno dyfundujących. Dlatego przy oznaczaniu tą metodą wrażliwości na polimiksynę B i kolimycynę okres preinkubacji prowadzonej w temperaturze 4°C powinien trwać 18 godzin. Czas inkubacji w cieplarce zazwyczaj wynosi 18—24 godziny. Wyjątek stanowią drobnoustroje rosnące powoli, dla których konieczna jest dłuższa inkubacja. Po zakończeniu inkubacji mierzy się średnicą stref zahamowania (np. za pomocą cyrkla) i podaje w milimetrach. Równolegle należy zawsze prowadzić oznaczenie wrażliwości szczepu wzorcowego.
Pomimo prostoty oznaczania wrażliwości metodą krążkową wymaga ona bardzo starannego wykonania i przestrzegania przepisów.
Użycie niewłaściwego podłoża, zmiana wielkości posiewu, pominięcie okresu preinkubacji, inne pH, pominięcie kontroli ze szczepem wzorcowym są często przyczynami zmiany wielkości strefy i tym samym mogą być powodem fałszywego określenia wrażliwości.
Ważny element uzyskania właściwego wyniku w metodzie krążkowej stanowi odpowiednia zawartość antybiotyków w krążkach. Komitet Ekspertów postuluje użycie standardowych krążków o średnicy 6 mm i optymalnej zawartości antybiotyków (tab. 3).
Tabela 3
Zawartość niektórych antybiotyków w krążkach bibułowych zalecana przez Komitet Ekspertów (wg Kalużewskiego)
Stężenie w krążku (mg lub j.)*
Stężenie w krążku (mg lub j.) *
Ampicylina
10 mg
Metycylina
Bacytracyna
10 j.
...
gizia2592