PAPIER CZERPANY.pdf

(43 KB) Pobierz
440225945 UNPDF
PAPIER CZERPANY
Własnoręcznie wykonany papier jest wyjątkowy – ma niepowtarzalną fakturę, kolor i zapach.
Świetnie nadaje się do przygotowania zaproszeń, listowej papeterii i okolicznościowych kopert. I co
najważniejsze – łatwo go wykonać samemu .
Przygotuj:
-makulaturę lub bawełnianą tkaninę
-duża miska i garnek
-mikser
-wałek do ciasta
-sito – drewniana rama (formatu wyrabianego przez nas papieru) z naciągniętą siatką o drobnych
oczkach
-nożyczki
-barwniki, kawałki roślin, substancje zapachowe – dla nadania papierowi indywidualnej formy
-400 ml krochmalu
-bibuła
Przepis na domowy krochmal
1. Pół łyżki mąki ziemniaczanej rozpuść w odrobinie zimnej wody, dobrze wymieszaj
2. Wlej to do 400 ml (dwie szklanki) wrzącej wody.
Makulaturę lub tkaninę porwij lub potnij na drobne kawałeczki i pozostaw na noc w wodzie. Można
też, a przy tkaninach – trzeba, gotować nasz surowiec przez 2-6 godzin.
Opłucz włókna w czystej wodzie, a następnie je odcedź – pozbędziesz się w ten sposób resztek
zanieczyszczeń.
Zmiksuj włókna z krochmalem i 2 szklankami wody, aby otrzymać masę papierową. Podczas
miksowania możesz dodać barwników, aromatów – wg własnego uznania
Przelej masę papierową do dużej miski, dolej 10-15 litrów wody.
Zanurz sito w mieszance i zaczerpnij w ten sposób, żeby włókna zatrzymały się na siatce.
Osusz sito i mokrą kartę przy pomocy dwóch kawałków bibuły. Zdejmij kartę z sita i odcedź resztki
wody przy pomocy wałka do ciasta.
Zdejmij papier z ramki. Możesz go dodatkowo ozdobić, wygładzić przy pomocy żelazka i wyrównać
brzegi nożyczkami
Zgłoś jeśli naruszono regulamin