Babka pomarańczowa.doc

(389 KB) Pobierz
Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

 

Jeżeli lubicie babki, to ta na pewno wam posmakuje. Jeżeli babek nie lubicie, to po tej babce polubicie, bo jest to babka nietypowa - wyjątkowo miękka i wilgotna dzięki dodatkowi pomarańczy.

 

Składniki:

 

1 duża pomarańcza lub 2 małe

6 jajek

mąka, cukier - tyle, ile ważą jajka (jeśli nie masz wagi kuchennej, możesz sobie poradzić, sprawdzając klasę wagową jajek na opakowaniu, np. jeśli jajko waży ok. 60 g, to potrzebujesz po 360 g mąki i cukru)

 

mały proszek do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)

 

kostka masła lub margaryny

 

Pomarańcze umyj dokładnie pod bieżącą wodą i zetrzyj na takiej tarce, na jakiej ścierasz ziemniaki na placki - całą pomarańczę, razem ze skórką. Cukier utrzyj z masłem. Kiedy masa stanie się biała i puszysta, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce startej pomarańczy. Na końcu dodaj mąkę i proszek.Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z ciastem. Nałóż ciasto do natłuszczonej blachy i piecz 45 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

 

Kiedy babka ostygnie, polukruj ją. Dobrze smakuje też oblana gorzką czekoladą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin