Bułeczki.doc

(22 KB) Pobierz
Bułeczki

Cincin

 

Bułeczki

 

A ja mam przepis z kuchni skandynawskiej. Bułeczki, które rosną gdy śpisz.

 

2,5 dag masła

szklanka mleka

2,5 dag drożdży lub 1 i ½ łyżeczki suchych

0,5 łyżeczki soli

1 jajko

0,5 kg mąki

mleko do posmarowania

 

Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki

muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,

jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na

posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na

posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę

lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i

piec około 5 minut.

Zamiast do lodówki mogą rosnąć normalnie ok. 2 godzin.

 

 

Bułeczki pszenne liski

 

1 małe jajko

200 ml zimnego mleka

8 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła

340 g białej mąki

7 g soli morskiej

do posypania: co kto lubi

 

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.

Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 5-10 min.

 

 

Metoda maszynowa:

wszystkie składniki zagnieść na programie DOUGH, następnie uformować bułeczki.

 

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w

ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin