lp
Rodz. pol
Rodz.łac
łodyga
kwiaty
owoce
liścia
inne
1.
Jaskrowate
Ranunculaceae
-
Zwykle promieniste, o silnie wypukłym dnie kwiatowym, zróżnicowane na kielich i koronę. Posiadają najczęściej wiele pręcików i słupków (zbudowanych z 1 owocolistka). Słupkowie apokarpiczne, pręciki i słupki ułożone są spiralnie. Część pręcików często przekształca się w miodniki wydzielające nektar.
Otwierające się mieszki, rzadziej mięsiste jagody lub niełupki o charakterze drobnego orzeszka.
Ułożone skrętolegle, bez przylistków, blaszki podzielone lub silnie powcinane.
zawierają silnie trujące substancje - glikozydy i alkaloidy.
2.
Różowate
Rosaceae
Często są kłujące
O symetrii promienistej, obupłciowe, wolnopłatkowe, liczba pręcików jest najczęściej wielokrotnością 5.
Zazwyczaj tzw. owoc zbiorowy. Nasiona bezbielmowe.
Pojedyncze lub złożone, przeważnie z przylistkami, ustawione skrętolegle.
Rodzina różowate dzielona jest na 4 podrodziny: różowe, jabłkowe,śliwowe
3.
Motylkowate
(bobowate)
Fabaceae
Są grzbieciste, zebrane w grona. Działek kielicha jest 5, zrośniętych ze sobą. Płatki korony ustawione w układzie zstępującym nadają "motylkowaty" pokrój kwiatu. Płatki różnią się od siebie – płatek górny jest największy i jest nazywany żagielkiem, dwa boczne płatki ze względu na ich kształt są nazywane wiosełkami lub skrzydełkami a dwa dolne tworzą łódeczkę.Słupek jest 1,u nasady którego znajdują się miodniki
Strąk, suchy, wielonasienny, pękający dwoma szwami. Nasiona bezbielmowe.
Osadzone na pędzie skrętolegle,
z przylistkami.W liściu pierzastozłożonym listek szczytowy lub kilka listków są często przekształcone w wąsy czepne
Rośliny O dużym znaczeniu użytkowym dla człowieka.Korzenie są palowe,głębokie z brodawkami korzeniowymi,zawierają białko. Użyźniają gleby i poprawiają jej strukturę.
4.
Kapustowate,
Krzyżowe (Cruciferae)
Brassicaceae
U wielu łodyga z liśćmi odziomkowymi.
Promieniste, czterokrotne, w obfitych gronach. 6 pręcików czterosilnych; 4 wewnętrzne dłuższe od 2 zewnętrznych, płatki korony – 4, działki kielicha – 4 (2+2)-w dwóch okółkach. Słupek jest górny zbudowany z dwóch owocolistków. Zalążnia dwukomorowa z fałszywą przegrodą.
Długa wielonasienna łuszczyna lub krótka łuszczynka. Nasiona bezbielmowe obfite w tłuszcz i białka zawarte w liścieniach. Często zawierają trujące glikozydy siarkocyjanowe
Lirowate, tworzące rozetki, ułożone skrętolegle, bez przylistków, często siedzące.Blaszki liściowe często pokryte włoskami.
Bardzo ważna rodzina z punktu widzenia gospodarki człowieka. Zawiera wiele gatunków mających znaczenie w rolnictwie (rośliny olejodajne i paszowe), ogrodnictwie (warzywa) jak i ważne gatunki zielarskie.
5.
Selerowate,
baldaszkowate(Umbelliferae)
Apiaceae
Puste międzywęźla i wyraźne węzły.
Drobne, zebrane w baldach złożony z wielolistnymi pokrywami u nasady baldachów i pokrywkami u nasady baldaszków. Kwiaty na brzegu baldacha są większe i często grzbieciste. Kielich zredukowany do małych ząbków. Słupek dolny z krążkiem miodnikowym umieszczony nad zalążnią.
Rozłupnia rozpadająca się na dwie niełupki, zawieszone na wiązkach przewodzących, powstałych z kolumienki w słupku. Nasienie bielmowe.
Pierzasto złożone, 2-3-krotne, często z rozdętymi pochwami. Ulistnienie skrętoległe.
W łodygach, liściach i owocach znajdują się przewody wypełnione olejkami eterycznymi, które nadają roślinom silny zapach. Posiadają także żywicę i alkaloidy.
Znaczenie gospodarcze mają warzywa i przyprawy z tych roś. Trujący jest np.:bekot pospolity.
6.
Komosowate
Chenopodiaceae
Wiatropylne...
rolnik_2010