Ketoza krów.docx

(2885 KB) Pobierz

Ketoza krów (ketosis bovum, ketonemia, acetonemia, ketonuria, acetonuria)

 

Istota choroby.

Choroba charakteryzuje się :

          nagromadzeniem się zw. ketonowych we krwi (ketonemia), moczu (ketonuria), mleku (ketolakcja) i w wydychanym powietrzu

          zmniejszeniem stężenia glukozy we krwi (hipoglikemia)

          skłonnością do zwyrodnienia tłuszczowego wątroby

 

 

 

Rodzaje ketozy:

          K. pierwotna – występuje samoistnie w okresie poporodowym

          K. wtórna – występuje w przebiegu innych chorób pierwotnych niezależnie od okresu laktacji

          K. pokarmowa – występuje niezależnie od okresu laktacji, wieku, płci, u krów karmionych paszą ketogenną

          K. subkliniczna – typowa choroba dla stad krów

          K. kliniczna: postać niestrawnościowa i postać nerwowa (neurologiczna)

 

częstotliwość występowania ketozy w okresie laktacji

 

Przyczyny k. pierwotnej

          Specyficzna przemiana energetyczna u przeżuwaczy

          Wysoka wydajność mleczna w początkowym okresie laktacji

          Znaczny wzrost zużycia glukozy na początku laktacji

          Spadek produkcji glukozy i glikogenu w wątrobie

          Nadmierne otłuszczenie krów w okresie przedporodowym

          Zaburzenia hormonalne - (obniżenie stężenia glikokortykoidów i insuliny a wzrost stęzenia STH, tyroksyny, noradrenaliny)

          Błędy żywieniowe

 

Przyczyny ketozy pierwotnej (czynniki wewnętrzne)

          Niedobory energetyczne w szczycie laktacji

          Specyfika przemian energetycznych               przeżuwaczy

 

Przyczyny wewnętrzne – przemiany węglowodanowe

                                                 Węglowodany w paszy

                                                                     

   celuloza, hemiceluloza, skrobia, sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza

                                                                     

                                         depolimerazy

                                                      amylazy

                                                      celulazy

                                                                     

                                       Lotne kwasy tłuszczowe (LKT)

     kwas octowy                                60 – 65%

     kwas propionowy                             ~ 20%

     kwas masłowy                             15 – 20%

     NKT:                                                 ~  5%

        kwas mrówkowy, walerianowy,                 

         kapronowy, bursztynowy, mlekowy

 

Rola lotnych kwasów tłuszczowych

LKT są głównym źródłem energii i materiałem budulcowym:

                                   tkanki                     mleko

kwas propionowy    tłuszcz, cukier        białko, cukier

kwas octowy                tłuszcz               tłuszcz, białko

kwas masłowy                                             białko

 

Przyczyny ketozy pierwotnej(czynniki wewnętrzne)

          Nadmierne otłuszczenie krów

          Stan hormonalny (glikokortykoidy, insulina,               STH,  h. tarczycy, noradrenalina)

 

Przyczyny ketozy pierwotnej (czynniki zewnętrzne)

          Błędy żywieniowe                          (jednostronne i niepełnowartościowe żywienie, niedostosowanie ilościowe i jakościowe dawki pokarmowej do potrzeb produkcyjnych)

          Wadliwa technika żywienia

          Głodzenie zwierząt

 

 

 

 

 

Patogeneza

 

 

Przyczyny ketozy wtórnej

          Niestrawności

          Skręt i przemieszczenia trawieńca

          Zapalenia wymienia i macicy

          Zanokcica

          Schorzenia gorączkowe z upośledzeniem lub utratą łaknienia

Przyczyny ketozy pokarmowej

          Pasze ketogenne (zawierające kwas               masłowy)

          Pasze powodujące tzw. ketogenną               fermentację w żwaczu

          Obecność pierwotniaków z rodzaju               Entodinum w treści żwacza

 

Zależność między żywieniem, trawieniem a ketozą przeżuwaczy

 

 

Objawy kliniczne ketozy (postać niestrawnościowa)

          Spadek wydajności mlecznej

          Zmniejszenie lub brak apetytu

          Osłabienie i zanikanie odruchów przeżuwania i ruchów  żwacza

          Upośledzenie motoryki przedżołądków, brak napięcia mięśniówki ściany brzucha i żwacza (żwacz jest pusty)

          Zwiększona wrażliwość okolicy wątroby i czasami powiększenie pola stłumienia wątrobowego

          Kał twardy, pokryty śluzem później płynny

          Mleko gęste i warzy się przy gotowaniu

          Postępujący spadek masy ciała i wychudzenie

Objawy kliniczne ketozy (postać nerwowa)

Nasilenie lub osłabienie reakcji psychomotorycznych.

 

          Osłabienie psychomotoryczne (osowiałość, senność, słaba reakcja na bodźce, śpiączka, pozycja leżąca)

          Pobudzenie psychomotoryczne (parcie na oślep, dreptaniem w miejscu, ślinotok, spaczony apetyt, lizanie lub gryzienie własnej skóry,  zaburzenia koordynacji ruchów, nadwrażliwość czuciowa, puste przeżuwanie, zaburzenia czucia głębokiego)

Zmiany biochemiczne

Ø      Krew

              - hiperketonemia

              - hiperlipemia

              - hipoglikemia

              - hiperbilirubinemia (> 8,55 µmol/l)

              - wzrost aktywności AST (> 80 U/l)

              - wzrost aktywności GGT (> 30 U/l)

Ø      Mocz

              - ketonuria

Ø      Mleko

              - podwyższona liczba kwasowa

              - ketolaktacja

 

Interpretacja wyników laboratoryjnych krów

 

 

 

Rokowanie

          W ketozie pierwotnej i pokarmowej pomyślne – w stanach lżejszych powrót do zdrowia w ciągu 3-6 dni, w cięższych po 8-10 dniach

          Brak poprawy po 5-6 dniach budzi podejrzenie ketozy wtórnej i rokowanie ostrożne lub niepomyślne

Zmiany anatomopatologiczne

          Wychudzenie zwierząt

          Zwyrodnienie wątroby

          Tłuszczowe nacieki w nerkach oraz nadnerczach

          Czasami zażółcenie błon śluzowych

Rozpoznanie różnicowe

    Postać niestrawnościowa ketozy

-          niestrawności

-          zapalenie otrzewnej

-          przemieszczenia trawieńca

Postać nerwowa ketozy

- wścieklizna

-          tężyczka pastwiskowa

-          porażenie poporodowe

-          zapalenie opon mózgowych i mózgu

Leczenie

Ø      Ketoza pokarmowa

              - eliminacja pasz ketogennych

Ø      Ketoza z objawami klinicznymi – zwiększenie poziomu glukozy:

              - glukoza 20% - 1000 ml, 40% - 500 ml,  4 – 6 dni

              - glikokortykoidy:

                            hydrocortisonum aceticum 125-250 mg,  2 – 4 dni

                            Dexafort 10 ml, powtórzyć po 3 – 5 dniach

                            Opticortenol S 8 – 10 ml, powtórzyć po 3 – 5 dniach

Leczenie c.d.

- związki glukoplastyczne:

              propionian sodu (Neopropiowet) 100-200g, 2x dziennie

              glikol propylenowy 125-250g, Ketomix 1000 ml, Ketostop 300g, Boviketozin 250 ml - 2x dziennie przez 4-10 dni

              glicerol 150-500g, 2x dziennie prze 4-10 dni

Ø      Inne środki lecznicze

              insulina 200j z glukozą

              wit. B1 forte 5-10 mg/kg m.c. z glukozą przez 2-4 dni

              kwas nikotynowy 6,0g, 2x dziennie przez 4-10 dni

              wodzian chloralu 30-50g, przez 3-5 dni

Leczenie c.d.

Ø      Związki lipotropowe

              metionina 2,5-4g/100 kg m.c. i.v.

              chlorek choliny 25g w 10% roztworze wodnym s.c.

Ø      Ketoza subkliniczna:

              poprawa żywienia krów

              stosowanie związków glukoplastycznych przez 6-12 dni             

Zapobieganie

Ø      W okresie zasuszenia (8-4 tyg. a.p.)

              - do 3 kg pasz treściwych (dawka pokarmowa               winna pokrywać produkcję 10 l mleka)

              - do 5 kg buraków cukrowych lub 10 kg buraków               pastewnych

Ø      Po porodzie

              - zapewnienie energii w dawce odpowiadającej

                            1 kg paszy treściwej na 3 kg mleka

              - zapewnienie optymalnej ilości białka strawnego               (55g na 1 l mleka)

              - podaż włókna surowego w ilości 18-20% s.m.               (dobre siano, kiszonka z suszu)

Zapobieganie c.d.

Ø      Stopniowa zmiana rodzaju żywienia i przyzwyczajanie do nowej paszy

Ø      Eliminacja pasz ketogennych (po podaniu pasz badanie moczu na obecność związków ketonowych)

Ø      Stymulacja syntezy glukozy i hamowanie ketogenezy – podawanie profilaktyczne

              - Neopropiowet 120g dziennie przez 4-5 tygodni od porodu

              - Ketomix 500ml, Ketostop 100 g dziennie przez 2 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin