Chleb pszenno-żytni
2 1/4 szklanki mąki pszennej (650pszenna)
1 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
opakowanie drożdży instant (lub 2,5 dag świeżych)
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 1/4 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej, podzielić na dwie części i uformować podłużne chlebki. Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225°C. Studzić na kratce.
Chleb wiejski pszenny
na bochenek 950g potrzeba:
350 ml mleka
30g margaryny lub masła
1,5 łyżeczki soli (ja daję ciut więcej bo lubię )
1,5 łyżeczki cukru
560 g mąki typ 1050
drożdże suche 1 opakowanie 7g
Składniki wrzucamy do maszyny wg podanej kolejności i ustawiamy program NORMAL (u mnie 3'58'')
Gdy wyjmiemy chleb tuż po zakończeniu pieczenia, będziemy cieszyć się cudownie chrupiącą skórką.
Chleb pszenno-żyni na piwie
składniki
4-4,5 szklanki maki pszennej tortowej
1 szklanka maki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej razowej (650pszenna)
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
4 dag drożdży
1 łyżka soli
Chleb należy zrobic z połowy porcji. Jeśli miód jest gęsty należy go stopić. Woda może być zimna. Włozyć wszytkie składniki do maszyny. Program Normal
Chleb z ziarnami z maszyny
Pyszny do kanapek, najlepszy z maselkiem Ziarna wg upodoban. Ja daje prazone: slonecznik, sezam, siemie, dynie i mak. Wszystkich razem tak okolo 6-7 lyzek.
320 ml wody
1 i 1/4 lyzeczki soli
25 g masla
lyzeczka cukru
475 g maki chlebowej9 lub mąka 650pszenna)
1 lyzeczka drozdzy instant
Wszystko wrzucic do maszyny w kolejnosci zalecanej przez producenta. Ustawic program podstawowy i ulubione zrumienienie skorki. W razie potrzeby wyregulowac konsystencje ciasta. Ma byc miekka, zwarta kulka, nietworzaca rozmazow na dnie foremki.
Chleb powszedni
Wrzucic w odpowiedniej kolejnosci (u mnie jest to tak, jak podaje)
2 szkl wody
1 lyzka soli (zawsze uzywam morska)
2 szkl maki pszennej zwyklej
1 (+) szkl maki pszennej razowej
1/2 (-) szkl maki zytniej (nie wiem czy ona razowa czy zwykla - tylko taka tu jest)
1/2 szkl platkow osianych
1 lyzka cukru
2 lyzeczki drozdzy
slonecznik luskany surowy - na oko
program: podstawowy (podgrzewanie, wyrabianie, wyrastanie, pieczenie)
skorka: przypieczona
make zytnia odmierzam razem z pszenna razowa. Razem ma byc 1 i 1/2 szkl, ale zaleznie od proporcji chleb jest lzejszy, gdy zytniej mniej.
Platki owsiane zwykle lub blyskawiczne. Ze zwyklymi jest bardziej wilgotny.
Chleb błonnikowy
200 ml mleka (na poczatek)
3 lyzki plynnego miodu
3/4 lyzeczki soli
200g maki pszennej razowej
200g maki pszennej zwyklej
paczuszka suchych drozdzy
80-100 g platkow All Brans/albo owsianych/albo innych
garsc suszonych sliwek/moreli/rodzynek
Chleb razowy
6 szklanek mąki pszennej razowej
2 i 1/4 do 2 i 1/2 szklanki wody
4 łyżeczki drożdży w proszku
3 płaskie łyżeczki soli
2-3 łyżki ciemnego cukru, miodu lub melasy
ew. łyżeczka czarnuszki
Duży bochenek. Pieczemy na programie "pełnoziarnisty". Polecam z czarnuszką.
CHLEB ŻYTNI ŻURKOWY (do maszyny)
150 ml zakwasu żurkowego z butelki
ok.170 ml wody mineralnej niegazowanej
1,5 łyżeczki soli
500 g mąki żurkowej zmieszanej z pszenną typ 650 lub 405
ja preferuję 300 g żurkowej i 200 g pszennej
1 łyzeczka drożdży instant dr. Oetkera
1,5 łyzki oliwy z oliwek
niepełna filizanka (ok. 50-60 g dowolnej mieszanki ziaren - ja zawsze daję sezam, siemię lniane, platki górskie owsiane i kminek)
Te skladniki wsypuje po sygnale dźwiękowym, zeby się nie zmieliły , tylko zostały w calości
Program: Vollkorn, czyli pieczywko razowe
3 godz. 20 min.
Chleb sezamowy
220 ml wody
150g maślanki
500g mąki pszennej chlebowej ( lub 650 pszenna)
100g mąki żytniej chlebowej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1,5 łyżki oleju
80g sezamu (W przepise radzono, aby sezam uprażyć, tak też zrobiłem)
Pszenno-żytni chleb maślankowy
100 ml maslanki (robiłam też z jogurtem i też pychotka),
150 ml cieplej wody,
1/2 lyzeczki cukru,
1 lyzeczka soli,
300g gladkiej maki (typ 450),
150 g zytniej maki,
1 opakowanie suszonych drozdzy 10g.
W maszynie nastawiamy program podstawowy.
Chleb mleczny
Przepis oryginalny / wg Cindy z www.coquinaria.it /
300 g mleka pelnego
75 g oleju
50 g cukru
10 g soli
400 g maki pszennej
180 g semoliny
20 g swiezych drozdzy
Maszyna Bifinett, program numer 1, wielkosc 750 g, czas programu 3:20, stopien wypieczenia najwyzszy
W czasie rosniecia nalezy dwukrotnie posmarowac wierzch mlekiem.
chleb biały z otrębami i innymi zdrowymi rzeczami
woda ok 2 1/8 kubka (tak na oko, troche więcej niż 2 kubki)
odtłuszczone mleko w proszku 3 3/4 łyżki stołowej
olej słonecznikowy 3 3/4 łyżki stołowej
cukier 3 1/2 łyżki stołowej
sól 1 3/4 łyzeczki do herbaty
mąka przenna typ 550 4 1/2 kubka
otręby 1/2 kubka
siemie lniane 1/2 kubka
ziarna słonecznika 2 garście
płatki jęczmienne + owsiane 1/2 kubka
drożdze 1 3/4 łyzeczki do herbaty
program podstawowy, wielkość chleba bochenek duży
uwagi: chleb wychodzi taki zbity, ja taki bardzo lubie, ale niektórzy wola pulchniejsze chleby wtedy można dodać więcej drożdzy i powinno być ok
CHLEB CODZIENNY JASNY MASZYNA CLACTRONIC BBA 2867
DANE DO WYPIEKU :
program 1
medium (średnio wypieczony)
small (mały)
składniki:
3 łyżki stołowe oliwy (wlać na sam dół foremki)
650 g mąki białej pszennej typ 550 (przesiać przez sitko)
50 g mąka pszenna typu 1050 (połączyc razem z przesianą i wsypać do foremki)
3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
16 g/ 14 g drożdże piekarskie (rozpuścić w odrobinie letniego mleka z cukrem brązowym) dodać na samym końcu
2 małe miarki soli morskiej na boku foremki
szczypta kminu mielonego i tymianku - lub inne
Chleb na miodzie i zakwasie
Pomniejszyć proporcje do maszyny
1 szkl żytniego zakwasu ( wykonanie poniżej)
2/3 szkl wody źródlanej
1 szkl mąki żytniej
1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki pszennej razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki miodu
1,5 -2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżka glutenu (opcjonalnie)
Chleb z miodem z maszyny na zakwasie
Chleb
zakwas oczywiscie
3/4 szkl wody
2 lyzki miodu
niepelna lyzka soli
1 szkl maki bialej
1do 1 i 1/2 szkl maki pelnej pszennej
1/2 lyzeczki suchych drozdzy
Program normalny
Chleb ze słonecznikiem na zakwasie
Składniki:
1,5 miarki wody
2,5 ł-ki oliwy z oliwek
2 ł-czka soli
2 miarki mąki żytniej
2,5 miarki mąki pszennej
0,5 ł-czka pieprzu
1,5 ł-czka cukru
1 miarka słonecznika
4,5 ł -ki zakwasu
1 op suszonych drożdży
Razowiec na zakwasie
Ten chleb pieke 2 razy w tygodniu...
400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki zytniej razowej)
150ml wody
100g maki zytniej razowej
300g maki pszennej chlebowej
1 lyzka grubej soli
1/2 lyzeczki demerary
(jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy)
Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.
Chleb powszedni na zakwasie
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
300 g mąki pszennej białej
150 g mąki pszennej razowej lub grahamkowej
50 g mąki żytniej
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g siemienia lnianego (opcjonalnie, ja używam złocistego siemienia lnianego)
250-300 ml wody
Chleb wiejski na zakwasie z dodatkiem drożdży
woda zimna 305 ml w tym 100 ml żurku/ ja dałam 3 łyżki zakwasu żytniego
wymieszać w automacie
na to mąka pszenna 650- 415g/w tym 50 g mąki pszennej razowej/
dodałam trochę namoczonych otrębów pszennych
na to mąka żytnia żurkowa 720 -95g
na to po rogach pojemnika sól 2 miarki małe
cukier 1/4 miarki d€żej
drożdże suche 1,5 miarki małe
program 2 waga 750g
Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży
Mój ukochany chleb, który robie najczęściej:
1 szklanka zakwasu- tego długoterminowego Bajaderki, 1,5 szklanki wody, 1 łyżka soku cytrynowego lub octu, 4 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 250 g mąki żytniej, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli i 1łyżeczka drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego i pół szklanki ziaren słonecznika. Oczywiście piekę w maszynie kolejność wrzucania składników tak jak podałam, chyba, że ktoś w swojej maszynie ma inaczej. Ziarenka dodaję różnie w zależności od tego na jakie mam ochotę.
Pozdrawiam- Alina
Delikatny mleczny chleb na zakwasie
Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka.
liczba porcji: 2 okrągłe bochenki
1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego
2/3 szkl mleka
1/4 szkl wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka soli gruboziarnistej
3 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży
Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
pestki dyni i słonecznika
Chleb zytnio-razowy na zakwasie
1/2 lyzki suchych drozdzy
1 szkalnka mleka
3-4 szklanki maki chlebowej
1 szklanka zakwasu (zytniego lub pszennego)
1 lyzka brazowego cukru
1 1/2 lyzeczki soli
1/2 szklanki maki zytniej
1/2 szklanki maki razowej
1/2 lyzki kminku (niekoniecznie, ja pominelam)
bozenazabrze