Cappuccino na zimno.doc

(26 KB) Pobierz
Cappuccino na zimno

   Cappuccino na zimno

 

2 szklanki mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
25 dag margaryny
½ szklanki cukru
2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag)
1 żółtko
3 galaretki pomarańczowe
2 łyżki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Sposób wykonania:

W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.

Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać bardzo powoli -aby masa się nie zważyła- serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty.

Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na ½ godziny do lodówki.

Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.

Porada:

Kąpiel wodna - jeżeli masa nam się zważy to miskę z tą masą można położyć na np. mniejszym garnku z wrzącą lub powoli gotująca się wodą, ale miska z masą nie powinna dotykać wrzącej wody, czyli tej wody nie powinno być za dużo - tak około pół garnka. I nad taką "kąpielą wodną" zwaną też "nad parą" ubija się dalej zważony krem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin