Kruszaniec.doc

(21 KB) Pobierz

Kruszaniec

 

 

Składniki:

·       5 żółtek

·       1 kostka margaryny

·       ¾ szklanki cukru

·       3 szklanki mąki

·       ½ szklanki mąki ziemniaczanej

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia

·       kakao

·       owoce (jabłka, rabarbar, wiśnie, agrest)

·       5 białek

·       1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kakao.

Blachę wysmarować tłuszczem. Posypać jedną porcją jasnego ciasta, następnie ciemnym ciastem. Ułożyć owoce.

Z białek i cukru ubić pianę. Wyłożyć na owoce. Posypać drugą porcja jasnego ciasta.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin