Kawa i herbata przeciwko cukrzycy
Sekcja: Postepy w medycynie; http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/drukuj/12241
Data publikacji: 2009-12-16
Kawa i herbata mają korzystny wpływ na redukcję ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Każda kolejna filiżanka powyżej czterech wypijana codziennie może zmniejszyć zagrożenie cukrzycą nawet o 7%.
W powstałej metaanalizie uwzględniono 18 badań przeprowadzonych dotychczas z udziałem blisko 458 tysięcy osób. Sześć spośród nich wykazało ujemną korelację pomiędzy ilością spożywanej kawy bezkofeinowej a występowaniem cukrzycy, a siedem dało podobne wyniki zależności między wypijaną herbatą a ryzykiem cukrzycy. Spożywanie 3-4 filiżanek kawy lub herbaty dziennie przynosiło redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 o 25% w stosunku do występującego w grupie osób pijących do dwóch filiżanek na dzień. Autorzy podkreślają, że konieczne są kolejne badania, aby potwierdzić domniemane korzyści ze spożywania kawy i herbaty. Źródło: Arch Intern Med 2009; 169(22): 2053-2063
Stopka autorska:
Autor: Jan JastrzębskiArtykuł opublikowany w numerze: -Data publikacji: 2009-12-16
CHOROBY_I_LEKARSTWA