mikro_podstawowa_aparatura.pdf
(
76 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - materia\263y na stron\352 \346w. 1.doc)
MIKROBIOLOGIA
ņ
YWNO
ĺ
CI
Ę
WICZENIA 1
Sterylizacja i dezynfekcja to nie s
Ģ
synonimy!
Sterylizacja
– całkowite usuni
ħ
cie drobnoustrojów ł
Ģ
cznie z formami przetrwalnikowymi.
Dezynfekcja –
zniszczenie form wegetatywnych drobnoustrojów chorobotwórczych lub psuj
Ģ
cych
Ň
ywno
Ļę
, nie musi niszczy
ę
przetrwalników.
Pasteryzacja
– działanie na drobnoustroje temperatur
Ģ
poni
Ň
ej 100˚C.
Sterylizacja
- działanie na drobnoustroje temperatur
Ģ
powy
Ň
ej 100˚C.
Upperyzacja
– w przypadku mleka, momentalne ogrzanie mleka do temperatury 135-150˚C i
natychmiastowym jego ochłodzeniu.
podstawowa aparatura mikrobiologiczna
Urz
Ģ
dzenia do jałowienia w wysokiej temperaturze:
-
autoklaw
:
• metalowy kocioł
• podwójne
Ļ
ciany, podwójne dno, szczelna pokrywa, docisk na
Ļ
ruby
• system grzewczy (elektryczny lub gazowy)
• przyrz
Ģ
dy kontrolne (manometry, termometry, wodowskazy)
• zawór bezpiecze
ı
stwa
• kurek odpowietrzaj
Ģ
cy
• czynnik jałowi
Ģ
cy – przegrzana para wodna pod zwi
ħ
kszonym ci
Ļ
nieniem
• etapy sterylizacji: 1. nagrzewanie
2. sterylizacja wła
Ļ
ciwa temperatura na stałym poziomie
3. chłodzenie do temperatury otoczenia
• parametry: temperatura: 110-121˚C
czas: 15 – 60 minut (zale
Ň
y od obj
ħ
to
Ļ
ci po
Ň
ywki)
•
u
Ň
ywanie autoklawu wymaga szczególnych zasad ostro
Ň
no
Ļ
ci
•
do jałowienia po
Ň
ywek, sprz
ħ
t itp.
-
aparat Kocha
:
•
budowa prostsza ni
Ň
autoklawu
•
czynnik jałowi
Ģ
cy – bie
ŇĢ
ca para wodna o temp. 100˚C
•
do sterylizacji po
Ň
ywek, które nie mog
Ģ
by
ę
sterylizowane w wy
Ň
szej temp.
•
czas sterylizacji: 15 – 60 minut (zale
Ň
y od obj
ħ
to
Ļ
ci i rodzaju materiału)
•
w takich warunkach gin
Ģ
jedynie formy wegetatywne
•
do całkowitej sterylizacji stosuje si
ħ
tyndalizacj
ħ
(3-krotne ogrzewanie w 100˚C)
-
suszarki
:
•
do prac analitycznych, do jałowienia szkła laboratoryjnego
•
czynnik jałowi
Ģ
cy suche, gor
Ģ
ce powietrze
•
dla lepszych efektów temperatura: 160 – 170˚C przez 1-2 h
•
swobodny obieg powietrza
1
urz
Ģ
dzenia do hodowli drobnoustrojów
-
termostat (cieplarka)
:
•
urz
Ģ
dzenia do hodowli drobnoustrojów na po
Ň
ywkach
•
utrzymuj
Ģ
stał
Ģ
, okre
Ļ
lon
Ģ
temperatur
ħ
wewn
Ģ
trz komór
•
optymalna temperatura
bakterie i promieniowce – 32˚C
dro
Ň
d
Ň
e i grzyby - 28˚C
-
wytrz
Ģ
sarki:
•
do hodowli wgł
ħ
bnej drobnoustrojów w warunkach tlenowych
•
do hodowli dynamicznej
•
posiadaj
Ģ
regulowane drgania, mog
Ģ
by
ę
poł
Ģ
czone z ła
Ņ
ni
Ģ
wodn
Ģ
•
vortexy do pojedynczych prób
-
ła
Ņ
nie wodne
:
•
do hodowli w probówkach lub kolbkach, krótkotrwałe hodowle
•
łatwiej osi
Ģ
gn
Ģę
wymagana temperatur
ħ
- anaerostaty:
•
do hodowli w warunkach beztlenowych
•
pró
Ň
nia lub atmosfera gazów oboj
ħ
tnych (N
2
, CO
2
), lub stosuj
Ģ
c odpowiednie substancje
pochłaniaj
Ģ
ce tlen
-
wirówki:
•
ró
Ň
ne typy, wielko
Ļę
, regulowane obroty, praca okresowa lub ci
Ģ
gła
•
do oddzielania komórek mikroorganizmów od po
Ň
ywki płynnej
•
3000 – 4000 obrotów
-
szafy chłodnicze i zamra
Ň
arki:
•
do przechowywania kultur komórkowych, jałowych podło
Ň
y, roztworów witamin itp. w
warunkach chłodniczych
-
szafy laminarne
:
•
umo
Ň
liwiaj
Ģ
zachowanie jałowo
Ļ
ci, przeprowadzanie ró
Ň
nych prac mikrobiologiczncyh bez
u
Ň
ycia palnika
•
wyposa
Ň
one w filtr bakteriologiczny, nawiew powietrza
- urz
Ģ
dzenia do rozdrabiania prób:
•
homogenizatory, stomacher, młynki, rozdrabniacze
3. Ogólne zasady mycia oraz jałowienia szkła, sprz
ħ
tu, podło
Ň
y i powierzchni.
Szkło laboratoryjne powinno by
ę
czyste w sensie chemicznym i mikrobiologicznym.
Szkło nowe nie u
Ň
ywane – wykazuje cz
ħ
sto odczyn alkaliczny – gotowanie 15-30 min. w 1% HCl,
płukanie, gotowanie 30 min. w 1% Na
2
CO
3
, płukanie w bie
ŇĢ
cej, destylowanej wodzie.
Szkło u
Ň
ywane – autoklawowanie, usuni
ħ
cie hodowli, mycie pod bie
ŇĢ
c
Ģ
wod
Ģ
z detergentem,
płukanie w wodzie bie
ŇĢ
cej i destylowanej, suszenie w suszarce lub powietrzu.
Szkło bardzo zabrudzone i pipety w chromiance.
Sprz
ħ
t plastikowy – woda z detergentem.
Szkło umyte i wysuszone, owini
ħ
te w papier jałowi si
ħ
w suszarce.
2
Szalki Petriego, pipety dodatkowo zabezpieczone korkami z waty w ustnikach, grupuje si
ħ
do
jałowienia w metalowych tubusach.
Sterylizacja w suszarkach 2-4 godzin, 160˚C.
Ezy i igły przed u
Ň
yciem wyjaławia si
ħ
w płomieniu palnika gazowego.
Po
Ň
ywki wyjaławia si
ħ
w autoklawie lub w parze bie
ŇĢ
cej w aparacie Kocha, lub przez s
Ģ
czenie.
Pasteryzacja dotyczy
Ļ
rodków
Ň
ywno
Ļ
ciowych (mleko, piwo, moszcz owocowy)
Pomieszczenia wyjaławia si
ħ
promieniami UV, filtrami bakteriologicznymi.
4. Mikroskop, budowa i technika mikroskopowania.
BUDOWA MIKROSKOPU
ĺ
WIETLNEGO
a) cz
ħĻ
ci mechaniczne:
- podstawa (zawiera o
Ļ
wietlacz)
- statyw
- tubus
- stolik mikroskopowy
-
Ļ
ruba makrometryczna – zakres przesuwu kilkadziesi
Ģ
t mm, pełny obrót
Ļ
ruby przesuwa układ
o 18 mm
-
Ļ
ruba mikrometryczna – zakres przesuwu 2 mm, skok 0,1 mm
- pokr
ħ
tła
Ļ
rub
b) cz
ħĻ
ci optyczne:
- aparat o
Ļ
wietlaj
Ģ
cy (zwany aparatem Abbego) – kondensor i przysłona irysowa (diafragma),
kondensor zbudowany jest z 2-3 soczewek silnie skupiaj
Ģ
cych
Ļ
wiatło na preparacie, a w
konsekwencji na soczewce czołowej obiektywu
przesłona irysowa reguluje ilo
Ļę
Ļ
wiatła wpadaj
Ģ
cego do kondensora
- o
Ļ
wietlenie aparatu
- obiektywy:
•
jest ich zwykle od 3 do 5, umieszczone s
Ģ
w tzw. rewolwerze
•
powi
ħ
kszenia: 5, 10, 20, 40, 60, 100 razy (opisane na obudowie)
•
zbudowany jest z kilku lub kilkunastu soczewek skupiaj
Ģ
cych sklejonych balsamem kandyjskim,
umieszczonych w metalowej oprawce, najbli
Ň
sza preparatu to soczewka czołowa
•
obiektywy suche (powietrzne) i zanurzeniowe (immersyjne)
Û
obiektywy suche (5-60 razy) – du
Ň
e mikroorganizmy (algi, grzyby i pierwotniaki)
Û
obiektywy zanurzeniowe (100 razy) – barwione preparaty bakteryjne i inne obiekty
wymagaj
Ģ
ce du
Ň
ego powi
ħ
kszenia
Û
zasada działania
- obiektyw suchy – promienie trafiaj
Ģ
do o
Ļ
rodka optycznie rzadszego (powietrza) ulegaj
Ģ
w nim
załamaniu oraz odbiciu i nie wszystkie trafiaj
Ģ
do soczewki czołowej obiektywu
- obiektyw immersyjny – przestrze
ı
robocza pomi
ħ
dzy preparatem a soczewka czołow
Ģ
wypełnia płyn immersyjny (olejek cedrowy, rycynowy), o współczynniku załamania
Ļ
wiatła
zbli
Ň
onym do szkła, promienie
Ļ
wietlne przechodz
Ģ
c przez preparat trafiaj
Ģ
na o
Ļ
rodek
optycznie jednorodny, nie nast
ħ
puje zatem zjawisko rozproszenia
Ļ
wiatła, wszystkie promienie
Ļ
wietlne dochodz
Ģ
do obiektywu
- okulary
•
zbudowane s
Ģ
z soczewek płasko-wypukłych i powi
ħ
kszaj
Ģ
na zasadzie lupy
•
maj
Ģ
powi
ħ
kszenia od 2 do 30 razy
•
soczewka bli
Ň
ej oka to soczewka oczna, ta bli
Ň
ej obserwowanego przedmiotu to soczewka
polowa
•
stosuje si
ħ
okulary Huygensa i Ramsdena)
•
mikroskopy binokularne (dwa okulary) i monokularne (jeden okular)
3
•
mo
Ň
e by
ę
dodatkowa soczewka nale
Ň
y o niej pami
ħ
ta
ę
przy obliczaniu powi
ħ
kszenia
mikroskopu)
Zasada działania mikroskopu
- promienie
Ļ
wietlne (lusterko lub
Ņ
ródła
Ļ
wiatła sztucznego) zostaj
Ģ
skierowane ze
Ņ
ródła
Ļ
wiatła poprzez aparat Abbego na preparat
- wi
Ģ
zka
Ļ
wiatła z aparatu Abbego przechodzi najpierw przez otwór przysłony irysowej, a
nast
ħ
pnie zostaje skupiona w soczewkach kondensora
- z kondensora
Ļ
wiatło przechodzi przez otwór w stoliku na preparat, przy tym przej
Ļ
ciu cz
ħĻę
promieni ulega ugi
ħ
ciu na preparacie, a cz
ħĻę
przechodzi nie zmieniona dalej do o
Ļ
rodka
znajduj
Ģ
cego si
ħ
mi
ħ
dzy preparatem a soczewk
Ģ
czołow
Ģ
obiektywu
- promienie ugi
ħ
te na preparacie i promienie o
Ļ
wietlenia tła trafiaj
Ģ
do obiektywu – powstaje
pierwsze powi
ħ
kszenie przedmiotu (obraz rzeczywisty, powi
ħ
kszony i odwrócony)
- z obiektywu obraz trafia do okularu, otrzymujemy obraz powi
ħ
kszony, prosty i pozorny
Parametry charakteryzuj
Ģ
ce mikroskop:
-
powi
ħ
kszenie mikroskopu
– iloczyn powi
ħ
kszenia obiektywu i okularu, liczby oznaczaj
Ģ
ce
powi
ħ
kszenie wyryte s
Ģ
na wymienionych elementach
-
zdolno
Ļę
rozdzielcza
mikroskopu okre
Ļ
la, jak blisko siebie mog
Ģ
le
Ň
e
ę
dwa punkty, aby
patrz
Ģ
c na nie przez mikroskop mo
Ň
na je było widzie
ę
jako punkty oddzielne, zale
Ň
y ona
wył
Ģ
cznie od obiektywu
D =
ȹ
/2AN
D – najmniejsza odległo
Ļę
mi
ħ
dzy punktami
ȹ
– długo
Ļę
fali
Ļ
wiatła
AN – apertura numeryczna obiektywu
apertura numeryczna – okre
Ļ
la zdolno
Ļę
układu optycznego do przyjmowania
Ļ
wiatła
AN = n · sin
ŋ
n – współczynnik załamania
Ļ
wiatła
Ļ
rodowiska mi
ħ
dzy preparatem a obiektywem
ŋ
– k
Ģ
t aperturowy utworzony przez skrajny promie
ı
wchodz
Ģ
cy do soczewki czołowej
obiektywu a jego osi
Ģ
optyczn
Ģ
•
im krótsza jest fala
Ļ
wiatła i im wi
ħ
ksz
Ģ
apertur
ħ
liczbow
Ģ
posiada obiektyw, tym wi
ħ
ksza jest
zdolno
Ļę
rozdzielcza mikroskopu
•
apertura numeryczna dla obiektywów suchych – poni
Ň
ej 1,0
•
apertura numeryczna dla obiektywu immersyjnego - powy
Ň
ej 1,0 (1,2-1,6)
•
zdolno
Ļę
rozdzielcza dla obiektywu immersyjnego – 0,2
Ⱥ
m (dł. fali 0.55
Ⱥ
m)
•
zdolno
Ļę
rozdzielcza dla mikroskopu optycznego – 0,2
Ⱥ
m
-
odległo
Ļę
robocza
– odległo
Ļę
pomi
ħ
dzy soczewk
Ģ
czołow
Ģ
obiektywu a preparatem w
momencie prawidłowego ustawienia ostro
Ļ
ci obrazu, w miar
ħ
zwi
ħ
kszania powi
ħ
kszenia
odległo
Ļę
robocza maleje
-
przestrze
ı
robocza
– przestrze
ı
pomi
ħ
dzy soczewk
Ģ
czołow
Ģ
obiektywu a preparatem w
chwili najlepszego widzenia
4
Zasady pracy z mikroskopem
- zapozna
ę
si
ħ
z budow
Ģ
i zasad
Ģ
działania mikroskopu
- mikroskop w odległo
Ļ
ci 15-20 cm od skraju stołu
- w osi optycznej obiektyw o najmniejszym powi
ħ
kszeniu, odległo
Ļę
2-3 cm od stolika
- przesłona irysowa całkowicie otworzona i wł
Ģ
czone o
Ļ
wietlenie
- na stolik poło
Ň
y
ę
preparat w zaciskach
- zbli
Ň
y
ę
maksymalnie stolik do soczewki czołowej obiektywu (patrz
Ģ
c z boku),
Ļ
rub
Ģ
makrometryczn
Ģ
ustawi
ę
kontur badanego preparatu, i jego obraz
- ostro
Ļę
ustawi
ę
delikatnie za pomoc
Ģ
Ļ
ruby mikrometrycznej
- przegl
Ģ
da
ę
preparat, zmieniaj
Ģ
c obiektywy od najmniejszego do najwi
ħ
kszego powi
ħ
kszenia,
ale przy ka
Ň
dej zmianie obiektywu oddali
ę
najpierw obiektyw od preparatu i powtarza
ę
wszystkie czynno
Ļ
ci j/w
- preparat w immersji – obiektyw immersyjny w osi optycznej max podniesiony do góry, na
preparat nanie
Ļę
kropl
ħ
olejku immersyjnego, patrz
Ģ
c z boku opuszcza
ę
obiektyw a
Ň
do
momentu zanurzenia soczewki czołowej w olejku, skorygowa
ę
Ļ
wiatło – aparat Abbego bardzo
blisko stolika, za pomoc
Ģ
Ļ
ruby makro pó
Ņ
niej mikro szuka
ę
obrazu preparatu, obiektyw cały
czas w olejku
- zasady porz
Ģ
dkowe: nie pozostawia
ę
resztek cieczy na soczewkach i stoliku
przykrywa
ę
mikroskop po sko
ı
czonej pracy
soczewki czy
Ļ
ci
ę
specjaln
Ģ
szmatk
Ģ
nic samowolnie nie wykr
ħ
ca
ę
olejek zetrze
ę
przy u
Ň
yciu
Ļ
ciereczki i ksylenu.
Inne typy mikroskopów
Mikroskop do ogl
Ģ
dania w ciemnym polu
- wykorzystano efekt Tyndalla – buduj
Ģ
c odpowiedni kondensor, który kieruje promienie
Ļ
wiatła
uko
Ļ
nie do powierzchni szkiełka podstawowego, promienie odbijaj
Ģ
si
ħ
od tej powierzchni i
wracaj
Ģ
do kondensora, a pole widzenia pozostaje ciemne; natomiast je
Ļ
li natrafia na obiekt
ulegaj
Ģ
załamaniu lub ugi
ħ
ciu i wpadaj
Ģ
do obiektywu)
- otrzymuje si
ħ
jasny obraz obiektu na tle ciemnego pola, komórki wygl
Ģ
daj
Ģ
jakby same
emitowały
Ļ
wiatło
- do obserwacji
Ň
ywych organizmów i ich ruchu, wida
ę
w nim nawet du
Ň
e wirusy
niedostrzegalne w zwykłym
Ļ
wietlnym mikroskopie
Mikroskop do ogl
Ģ
dania w ultrafiolecie
- fale
Ļ
wiatła UV s
Ģ
krótsze (180-400 nm)
- do ogl
Ģ
dania komórek o wielko
Ļ
ci 0,1
Ⱥ
m (w
Ļ
wietlnym o
Ļ
rednicy nie mniejszej ni
Ň
0,2
Ⱥ
m)
- soczewki wykonane z kwarcu, który przepuszcza promienie UV
- obrazy otrzymuje si
ħ
na kliszy fotograficznej lub ekranie TV
Mikroskop fluorescencyjny
- zwi
Ģ
zki fluorescencyjne (fluorochromy) – zwi
Ģ
zki chemiczne absorbuj
Ģ
ce energi
ħ
fal UV i
emituj
Ģ
ce jako fale widzialne wi
ħ
kszej długo
Ļ
ci, mog
Ģ
mie
ę
okre
Ļ
lone zabarwienie w
Ļ
wietle
widzialnym
- nasycenie zwi
Ģ
zkami fluorescencyjnymi mikroorganizmów spowoduje,
Ň
e stan
Ģ
si
ħ
one
widoczne w o
Ļ
wietleniu UV
- do wykrywania pr
Ģ
tków gru
Ņ
licy czy ró
Ň
nicowania
Ň
ywych i martwych komórek
Mikroskop kontrastowo-fazowy
- do badania
Ň
ywych komórek dzi
ħ
ki zastosowaniu kontrastu fazowego bez konieczno
Ļ
ci
barwienia komórek
5
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
pm4232003f(3).pdf
(631 KB)
Metody niszczenia drobnoustrojów(3).doc
(98 KB)
pm4232003f(2).pdf
(631 KB)
Metody niszczenia drobnoustrojów(2).doc
(98 KB)
pm4232003f(1).pdf
(631 KB)
Inne foldery tego chomika:
0
absorbancja
anatomia człowieka
anatomia zwierzat
artykuly
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin