mikro_podstawowa_aparatura.pdf

(76 KB) Pobierz
(Microsoft Word - materia\263y na stron\352 \346w. 1.doc)
MIKROBIOLOGIA ņ YWNO ĺ CI Ę WICZENIA 1
Sterylizacja i dezynfekcja to nie s Ģ synonimy!
Sterylizacja – całkowite usuni ħ cie drobnoustrojów ł Ģ cznie z formami przetrwalnikowymi.
Dezynfekcja – zniszczenie form wegetatywnych drobnoustrojów chorobotwórczych lub psuj Ģ cych
Ň ywno Ļę , nie musi niszczy ę przetrwalników.
Pasteryzacja – działanie na drobnoustroje temperatur Ģ poni Ň ej 100˚C.
Sterylizacja - działanie na drobnoustroje temperatur Ģ powy Ň ej 100˚C.
Upperyzacja – w przypadku mleka, momentalne ogrzanie mleka do temperatury 135-150˚C i
natychmiastowym jego ochłodzeniu.
podstawowa aparatura mikrobiologiczna
Urz Ģ dzenia do jałowienia w wysokiej temperaturze:
- autoklaw :
• metalowy kocioł
• podwójne Ļ ciany, podwójne dno, szczelna pokrywa, docisk na Ļ ruby
• system grzewczy (elektryczny lub gazowy)
• przyrz Ģ dy kontrolne (manometry, termometry, wodowskazy)
• zawór bezpiecze ı stwa
• kurek odpowietrzaj Ģ cy
• czynnik jałowi Ģ cy – przegrzana para wodna pod zwi ħ kszonym ci Ļ nieniem
• etapy sterylizacji: 1. nagrzewanie
2. sterylizacja wła Ļ ciwa temperatura na stałym poziomie
3. chłodzenie do temperatury otoczenia
• parametry: temperatura: 110-121˚C
czas: 15 – 60 minut (zale Ň y od obj ħ to Ļ ci po Ň ywki)
u Ň ywanie autoklawu wymaga szczególnych zasad ostro Ň no Ļ ci
do jałowienia po Ň ywek, sprz ħ t itp.
- aparat Kocha :
budowa prostsza ni Ň autoklawu
czynnik jałowi Ģ cy – bie ŇĢ ca para wodna o temp. 100˚C
do sterylizacji po Ň ywek, które nie mog Ģ by ę sterylizowane w wy Ň szej temp.
czas sterylizacji: 15 – 60 minut (zale Ň y od obj ħ to Ļ ci i rodzaju materiału)
w takich warunkach gin Ģ jedynie formy wegetatywne
do całkowitej sterylizacji stosuje si ħ tyndalizacj ħ (3-krotne ogrzewanie w 100˚C)
- suszarki :
do prac analitycznych, do jałowienia szkła laboratoryjnego
czynnik jałowi Ģ cy suche, gor Ģ ce powietrze
dla lepszych efektów temperatura: 160 – 170˚C przez 1-2 h
swobodny obieg powietrza
1
 
urz Ģ dzenia do hodowli drobnoustrojów
- termostat (cieplarka) :
urz Ģ dzenia do hodowli drobnoustrojów na po Ň ywkach
utrzymuj Ģ stał Ģ , okre Ļ lon Ģ temperatur ħ wewn Ģ trz komór
optymalna temperatura
bakterie i promieniowce – 32˚C
dro Ň d Ň e i grzyby - 28˚C
- wytrz Ģ sarki:
do hodowli wgł ħ bnej drobnoustrojów w warunkach tlenowych
do hodowli dynamicznej
posiadaj Ģ regulowane drgania, mog Ģ by ę poł Ģ czone z ła Ņ ni Ģ wodn Ģ
vortexy do pojedynczych prób
- ła Ņ nie wodne :
do hodowli w probówkach lub kolbkach, krótkotrwałe hodowle
łatwiej osi Ģ gn Ģę wymagana temperatur ħ
- anaerostaty:
do hodowli w warunkach beztlenowych
pró Ň nia lub atmosfera gazów oboj ħ tnych (N 2 , CO 2 ), lub stosuj Ģ c odpowiednie substancje
pochłaniaj Ģ ce tlen
- wirówki:
Ň ne typy, wielko Ļę , regulowane obroty, praca okresowa lub ci Ģ gła
do oddzielania komórek mikroorganizmów od po Ň ywki płynnej
3000 – 4000 obrotów
- szafy chłodnicze i zamra Ň arki:
do przechowywania kultur komórkowych, jałowych podło Ň y, roztworów witamin itp. w
warunkach chłodniczych
- szafy laminarne :
umo Ň liwiaj Ģ zachowanie jałowo Ļ ci, przeprowadzanie ró Ň nych prac mikrobiologiczncyh bez
u Ň ycia palnika
wyposa Ň one w filtr bakteriologiczny, nawiew powietrza
- urz Ģ dzenia do rozdrabiania prób:
homogenizatory, stomacher, młynki, rozdrabniacze
3. Ogólne zasady mycia oraz jałowienia szkła, sprz ħ tu, podło Ň y i powierzchni.
Szkło laboratoryjne powinno by ę czyste w sensie chemicznym i mikrobiologicznym.
Szkło nowe nie u Ň ywane – wykazuje cz ħ sto odczyn alkaliczny – gotowanie 15-30 min. w 1% HCl,
płukanie, gotowanie 30 min. w 1% Na 2 CO 3 , płukanie w bie ŇĢ cej, destylowanej wodzie.
Szkło u Ň ywane – autoklawowanie, usuni ħ cie hodowli, mycie pod bie ŇĢ c Ģ wod Ģ z detergentem,
płukanie w wodzie bie ŇĢ cej i destylowanej, suszenie w suszarce lub powietrzu.
Szkło bardzo zabrudzone i pipety w chromiance.
Sprz ħ t plastikowy – woda z detergentem.
Szkło umyte i wysuszone, owini ħ te w papier jałowi si ħ w suszarce.
2
30488717.001.png
Szalki Petriego, pipety dodatkowo zabezpieczone korkami z waty w ustnikach, grupuje si ħ do
jałowienia w metalowych tubusach.
Sterylizacja w suszarkach 2-4 godzin, 160˚C.
Ezy i igły przed u Ň yciem wyjaławia si ħ w płomieniu palnika gazowego.
Po Ň ywki wyjaławia si ħ w autoklawie lub w parze bie ŇĢ cej w aparacie Kocha, lub przez s Ģ czenie.
Pasteryzacja dotyczy Ļ rodków Ň ywno Ļ ciowych (mleko, piwo, moszcz owocowy)
Pomieszczenia wyjaławia si ħ promieniami UV, filtrami bakteriologicznymi.
4. Mikroskop, budowa i technika mikroskopowania.
BUDOWA MIKROSKOPU ĺ WIETLNEGO
a) cz ħĻ ci mechaniczne:
- podstawa (zawiera o Ļ wietlacz)
- statyw
- tubus
- stolik mikroskopowy
- Ļ ruba makrometryczna – zakres przesuwu kilkadziesi Ģ t mm, pełny obrót Ļ ruby przesuwa układ
o 18 mm
- Ļ ruba mikrometryczna – zakres przesuwu 2 mm, skok 0,1 mm
- pokr ħ tła Ļ rub
b) cz ħĻ ci optyczne:
- aparat o Ļ wietlaj Ģ cy (zwany aparatem Abbego) – kondensor i przysłona irysowa (diafragma),
kondensor zbudowany jest z 2-3 soczewek silnie skupiaj Ģ cych Ļ wiatło na preparacie, a w
konsekwencji na soczewce czołowej obiektywu
przesłona irysowa reguluje ilo Ļę Ļ wiatła wpadaj Ģ cego do kondensora
- o Ļ wietlenie aparatu
- obiektywy:
jest ich zwykle od 3 do 5, umieszczone s Ģ w tzw. rewolwerze
powi ħ kszenia: 5, 10, 20, 40, 60, 100 razy (opisane na obudowie)
zbudowany jest z kilku lub kilkunastu soczewek skupiaj Ģ cych sklejonych balsamem kandyjskim,
umieszczonych w metalowej oprawce, najbli Ň sza preparatu to soczewka czołowa
obiektywy suche (powietrzne) i zanurzeniowe (immersyjne)
Û obiektywy suche (5-60 razy) – du Ň e mikroorganizmy (algi, grzyby i pierwotniaki)
Û obiektywy zanurzeniowe (100 razy) – barwione preparaty bakteryjne i inne obiekty
wymagaj Ģ ce du Ň ego powi ħ kszenia
Û zasada działania
- obiektyw suchy – promienie trafiaj Ģ do o Ļ rodka optycznie rzadszego (powietrza) ulegaj Ģ w nim
załamaniu oraz odbiciu i nie wszystkie trafiaj Ģ do soczewki czołowej obiektywu
- obiektyw immersyjny – przestrze ı robocza pomi ħ dzy preparatem a soczewka czołow Ģ
wypełnia płyn immersyjny (olejek cedrowy, rycynowy), o współczynniku załamania Ļ wiatła
zbli Ň onym do szkła, promienie Ļ wietlne przechodz Ģ c przez preparat trafiaj Ģ na o Ļ rodek
optycznie jednorodny, nie nast ħ puje zatem zjawisko rozproszenia Ļ wiatła, wszystkie promienie
Ļ wietlne dochodz Ģ do obiektywu
- okulary
zbudowane s Ģ z soczewek płasko-wypukłych i powi ħ kszaj Ģ na zasadzie lupy
maj Ģ powi ħ kszenia od 2 do 30 razy
soczewka bli Ň ej oka to soczewka oczna, ta bli Ň ej obserwowanego przedmiotu to soczewka
polowa
stosuje si ħ okulary Huygensa i Ramsdena)
mikroskopy binokularne (dwa okulary) i monokularne (jeden okular)
3
mo Ň e by ę dodatkowa soczewka nale Ň y o niej pami ħ ta ę przy obliczaniu powi ħ kszenia
mikroskopu)
Zasada działania mikroskopu
- promienie Ļ wietlne (lusterko lub Ņ ródła Ļ wiatła sztucznego) zostaj Ģ skierowane ze Ņ ródła
Ļ wiatła poprzez aparat Abbego na preparat
- wi Ģ zka Ļ wiatła z aparatu Abbego przechodzi najpierw przez otwór przysłony irysowej, a
nast ħ pnie zostaje skupiona w soczewkach kondensora
- z kondensora Ļ wiatło przechodzi przez otwór w stoliku na preparat, przy tym przej Ļ ciu cz ħĻę
promieni ulega ugi ħ ciu na preparacie, a cz ħĻę przechodzi nie zmieniona dalej do o Ļ rodka
znajduj Ģ cego si ħ mi ħ dzy preparatem a soczewk Ģ czołow Ģ obiektywu
- promienie ugi ħ te na preparacie i promienie o Ļ wietlenia tła trafiaj Ģ do obiektywu – powstaje
pierwsze powi ħ kszenie przedmiotu (obraz rzeczywisty, powi ħ kszony i odwrócony)
- z obiektywu obraz trafia do okularu, otrzymujemy obraz powi ħ kszony, prosty i pozorny
Parametry charakteryzuj Ģ ce mikroskop:
- powi ħ kszenie mikroskopu – iloczyn powi ħ kszenia obiektywu i okularu, liczby oznaczaj Ģ ce
powi ħ kszenie wyryte s Ģ na wymienionych elementach
- zdolno Ļę rozdzielcza mikroskopu okre Ļ la, jak blisko siebie mog Ģ le Ň e ę dwa punkty, aby
patrz Ģ c na nie przez mikroskop mo Ň na je było widzie ę jako punkty oddzielne, zale Ň y ona
wył Ģ cznie od obiektywu
D = ȹ /2AN
D – najmniejsza odległo Ļę mi ħ dzy punktami
ȹ – długo Ļę fali Ļ wiatła
AN – apertura numeryczna obiektywu
apertura numeryczna – okre Ļ la zdolno Ļę układu optycznego do przyjmowania Ļ wiatła
AN = n · sin ŋ
n – współczynnik załamania Ļ wiatła Ļ rodowiska mi ħ dzy preparatem a obiektywem
ŋ – k Ģ t aperturowy utworzony przez skrajny promie ı wchodz Ģ cy do soczewki czołowej
obiektywu a jego osi Ģ optyczn Ģ
im krótsza jest fala Ļ wiatła i im wi ħ ksz Ģ apertur ħ liczbow Ģ posiada obiektyw, tym wi ħ ksza jest
zdolno Ļę rozdzielcza mikroskopu
apertura numeryczna dla obiektywów suchych – poni Ň ej 1,0
apertura numeryczna dla obiektywu immersyjnego - powy Ň ej 1,0 (1,2-1,6)
zdolno Ļę rozdzielcza dla obiektywu immersyjnego – 0,2 Ⱥ m (dł. fali 0.55 Ⱥ m)
zdolno Ļę rozdzielcza dla mikroskopu optycznego – 0,2 Ⱥ m
- odległo Ļę robocza – odległo Ļę pomi ħ dzy soczewk Ģ czołow Ģ obiektywu a preparatem w
momencie prawidłowego ustawienia ostro Ļ ci obrazu, w miar ħ zwi ħ kszania powi ħ kszenia
odległo Ļę robocza maleje
- przestrze ı robocza – przestrze ı pomi ħ dzy soczewk Ģ czołow Ģ obiektywu a preparatem w
chwili najlepszego widzenia
4
Zasady pracy z mikroskopem
- zapozna ę si ħ z budow Ģ i zasad Ģ działania mikroskopu
- mikroskop w odległo Ļ ci 15-20 cm od skraju stołu
- w osi optycznej obiektyw o najmniejszym powi ħ kszeniu, odległo Ļę 2-3 cm od stolika
- przesłona irysowa całkowicie otworzona i wł Ģ czone o Ļ wietlenie
- na stolik poło Ň y ę preparat w zaciskach
- zbli Ň y ę maksymalnie stolik do soczewki czołowej obiektywu (patrz Ģ c z boku), Ļ rub Ģ
makrometryczn Ģ ustawi ę kontur badanego preparatu, i jego obraz
- ostro Ļę ustawi ę delikatnie za pomoc Ģ Ļ ruby mikrometrycznej
- przegl Ģ da ę preparat, zmieniaj Ģ c obiektywy od najmniejszego do najwi ħ kszego powi ħ kszenia,
ale przy ka Ň dej zmianie obiektywu oddali ę najpierw obiektyw od preparatu i powtarza ę
wszystkie czynno Ļ ci j/w
- preparat w immersji – obiektyw immersyjny w osi optycznej max podniesiony do góry, na
preparat nanie Ļę kropl ħ olejku immersyjnego, patrz Ģ c z boku opuszcza ę obiektyw a Ň do
momentu zanurzenia soczewki czołowej w olejku, skorygowa ę Ļ wiatło – aparat Abbego bardzo
blisko stolika, za pomoc Ģ Ļ ruby makro pó Ņ niej mikro szuka ę obrazu preparatu, obiektyw cały
czas w olejku
- zasady porz Ģ dkowe: nie pozostawia ę resztek cieczy na soczewkach i stoliku
przykrywa ę mikroskop po sko ı czonej pracy
soczewki czy Ļ ci ę specjaln Ģ szmatk Ģ
nic samowolnie nie wykr ħ ca ę
olejek zetrze ę przy u Ň yciu Ļ ciereczki i ksylenu.
Inne typy mikroskopów
Mikroskop do ogl Ģ dania w ciemnym polu
- wykorzystano efekt Tyndalla – buduj Ģ c odpowiedni kondensor, który kieruje promienie Ļ wiatła
uko Ļ nie do powierzchni szkiełka podstawowego, promienie odbijaj Ģ si ħ od tej powierzchni i
wracaj Ģ do kondensora, a pole widzenia pozostaje ciemne; natomiast je Ļ li natrafia na obiekt
ulegaj Ģ załamaniu lub ugi ħ ciu i wpadaj Ģ do obiektywu)
- otrzymuje si ħ jasny obraz obiektu na tle ciemnego pola, komórki wygl Ģ daj Ģ jakby same
emitowały Ļ wiatło
- do obserwacji Ň ywych organizmów i ich ruchu, wida ę w nim nawet du Ň e wirusy
niedostrzegalne w zwykłym Ļ wietlnym mikroskopie
Mikroskop do ogl Ģ dania w ultrafiolecie
- fale Ļ wiatła UV s Ģ krótsze (180-400 nm)
- do ogl Ģ dania komórek o wielko Ļ ci 0,1 Ⱥ m (w Ļ wietlnym o Ļ rednicy nie mniejszej ni Ň 0,2 Ⱥ m)
- soczewki wykonane z kwarcu, który przepuszcza promienie UV
- obrazy otrzymuje si ħ na kliszy fotograficznej lub ekranie TV
Mikroskop fluorescencyjny
- zwi Ģ zki fluorescencyjne (fluorochromy) – zwi Ģ zki chemiczne absorbuj Ģ ce energi ħ fal UV i
emituj Ģ ce jako fale widzialne wi ħ kszej długo Ļ ci, mog Ģ mie ę okre Ļ lone zabarwienie w Ļ wietle
widzialnym
- nasycenie zwi Ģ zkami fluorescencyjnymi mikroorganizmów spowoduje, Ň e stan Ģ si ħ one
widoczne w o Ļ wietleniu UV
- do wykrywania pr Ģ tków gru Ņ licy czy ró Ň nicowania Ň ywych i martwych komórek
Mikroskop kontrastowo-fazowy
- do badania Ň ywych komórek dzi ħ ki zastosowaniu kontrastu fazowego bez konieczno Ļ ci
barwienia komórek
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin