kofeina pdf.pdf
(
1025 KB
)
Pobierz
1 Koeina włanoci alkaloidu wytpowanie diałanie na organim cłowieka ropucalnod
metody ektrakcji urowców naturalnych
Najbardiej ropowechnionymi ródłami koeiny ą
kawa
,
herbata
i w mniejszym stopniu
kakao.
Radiej używa i w tym celu
lici
ostrokrzewu paragwajskiego
(
yerba mate
)
i
nasion
guarany
,
toowanych do pryrądania herbat i
napojów energetyujących.
2 Zagadnienia wiąane ektrakcją typu ciec-ciec (warunki wpółcynnik podiału prawo
podiału Nernta)
Najważnieje wiatowe ródło koeiny tanowią
ziarna kawowe
(bdące naionami rolin rodaju
kawowiec)
których prygotowuje i
kaw
Zawartod koeiny w kawie mienia i ależnie od
gatunku kawowca którego pochodą naiona poobu prygotowywania naion do pożycia ora
pryrądania napoju nawet naiona pojedyncej roliny mogą wykaywad wahania jej tżenia
Generalnie mocno piekane iarna ą w nią uboże niż krócej palone ponieważ palenie prowadi
do mniejenia awartoci koeiny Kawa
Arabica
wykle awiera mniej koeiny niż odmiana
Robusta
.
3 pektrootometria wykonywanie krywej worcowej wybór analitycnej długoci ali
absorbancja kofeiny
4 Techniki agcania próbki (cególnie lioiliacja – co to a proce do cego łuży?)
5 Włanoci dichlorometanu
Herbata
to inne popularne ródło koeiny Jej awartod w uu jet wika niż w prypadku
ziaren kawy, jednak do gotowego napoju przechodi w nacnie mniejej iloci powodu mało
intenywnego parenia Opróc mocy naparu na jej otatecne tżenie wpływają warunki uprawy
technika przerobu itp. – ama intenywnod barwy nie ma wikego nacenia
Koeina jet również powechnym kładnikiem napojów typu
cola,
pierwotnie przygotowywanych
z
ziaren drzewa
koli
Jedna porcja awiera wykle 10 do 50 miligramów koeiny Dla odmiany
napoje energetyczne w rodzaju
Red Bulla p
oiadają najcciej powyżej 80 mg w pojedynczym
opakowaniu Do takich celów można toowad koein awartą naturalnie w używanych
kładnikach jak również bdącą produktem proceu
dekofeinacji l
ub typowej
syntezy chemicznej.
Guarana
klucowy kładnik wielu napojów energetycnych awiera duże iloci koeiny.
Różni producenci oerują koein w postaci
tabletek
jako rodek armaceutycny mający poprawid
prawnod umyłową Takie atoowanie jet reultatem badao naukowych wkaujących że
przyjmowanie kofeiny (w postaci tabletek lub innej) skutkuje zmniejszonym odczuwaniem
mcenia i podwyżonym topniem uwagi Głównymi odbiorcami ą tudenci intenywnie ucący
i podca eji a także kierowcy kurujący na długich traach
Kofeina
(
Coffeinum
nana również jako
teina
gdy ródłem jet
herbata,
guaranina
(z
guarany)
,
mateina
(z
yerba mate)
) –
organicny wiąek chemicny,
alkaloid
purynowy
najdujący i w
urowcach rolinnych Może również byd otrymywana yntetycnie Zotała odkryta pre
niemieckiego chemika
Friedricha Ferdinanda Rungego w
1819 roku.
Otrzymywanie i właściwości
Kofeina jest
rodkiem pychoaktywnym
z grupy
tymulantów.
Jest stosowana jako dodatek do
niektórych produktów w tym
napojów energetyujących t
zw.
energy drinków
a także do innych
napojów prede wytkim gaowanych takich jak
cola
Po dłużym okreie regularnego
pryjmowania koeiny wytpuje jawiko
tachyfilaksji
(tolerancji) cyli topniowego ołabienia
odpowiedzi biologicznej ustroju.
W 1819 niemiecki chemik
Friedrich Ferdinand Runge w
yiolował po ra pierwy wgldnie cytą
potad koeiny
W 1827 Oudry'emu udało i uykad herbaty
"teinę"
która okaała i tą amą ubtancją.
truktura cątecki otała wyjaniona pod koniec XIXw pre
Hermanna Emila Fischera
który
również po ra pierwy ynteował ją od podtaw Midy innymi a t prac Ficher otał
wyróżniony w 190
2 Nagrodą Nobla.
Występowanie
Koein wykrywa i u wielu gatunków
rolin
które wykorytują ją jako naturalny
pestycyd.
cególnie duże tżenia anotowano w
siewkach r
owijających licie które nie mają ochrony
mechanicnej koeina diała paraliżująco i nawet abójco na
owady
które żerują na takich
rolinach Podwyżony poiom koeiny anotowano również w glebie otacającej adonki
kawowca.
Atomy
azotu
ą w cątecce koeiny położone w jednej płacynie piercieniem wglowym
(hybrydyzacja
sp
2
) pre co całod ma charakter
aromatyczny
Bdąc eroko dotpna jako
produkt
dekofeinacji,
kofeina nie jest zazwyczaj otrzymywana na drodze
syntezy chemicznej.
Itnieje jednakże możliwod wytworenia jej
dimetylomocznika
lub
kwasu malonowego.
wiatowe pożycie koeiny acuje i na poiom około 120 000 ton rocnie diki cemu jet ona
najbardiej popularnie toowaną ubtancją o diałaniu
psychoaktywnym.
Taka liczba odpowiada
rednio jednej iliżance kawy pożywanej pre każdego cłowieka na planecie ra diennie Koeina
tymuluje diałanie
orodkowego układu nerwowego
ora wika
metabolizm i
jako taka jest
używana arówno w celach konumpcyjnych ora lecnicych Zmnieja odcucie mcenia
iycnego i prywraca otrod umyłu w warunkach łaboci lub ennego natroju Koein i inne
pochodne
metyloksantyny
touje i do lecenia
bezdechu u
noworodków ora regulacji rytmu
erca Koeina wpływa głównie na wyży cebel układu nerwowego diałając pobudająco
wikając koncentracj i uwag ułatwiając ormułowanie myli i ogólną koordynacj ciała
Dopiero w wikych dawkach wywiera eekt również na poiomie
rdenia krgowego.
Metabolizm i okres półtrwania
Koeina popularnych napojów jet wchłaniana w
żołądku i
jelicie cienkim
w 45 minut po pożyciu
bdąc w tym caie roprowadana po całym organimie
Okre półtrwania
kofeiny – w którym tżenie leku w oocu ulega obniżeniu do połowy pierwotnej
wartoci – jet oobnico mienny e wgldu na takie cynniki jak wiek tan
wątroby,
okres
ciąży
u kobiet jednocene pryjmowanie kilku leków ora aktualny poiom
enymów w
ątrobowych
potrebnych do pretworenia koeiny U drowych dorołych pryjmuje wartod około 49 godin
U kobiet pryjmujących
doutne rodki antykoncepcyjne
wika i do 5-10 a u ciżarnych trwa
9-11 godin U pacjentów chorobami wątroby o otrym prebiegu koeina może gromadid i w
organimie wikając omawianą wartod nawet do 96 godin U niemowląt i dieci okre
półtrwania jet dłuży niż w wypadku dorołych u noworodków może dochodid do 30 godin Z
drugiej trony itnieją cynniki kracające ca potrebny na jej metabolim np palenie
papieroów
Koeina łatwo prekraca
barier krew-móg
Po dotarciu do mógu diałania głównie jako
antagonista
receptorów adenoynowych
Pre podobieotwo trukturalne do cąteczki
adenozyny
wiąże i łatwo jej receptorami wytpującymi na powierchni
komórek b
ez ich
aktywacji Z tego wgldu gra rol
inhibitora kompetycyjnego
.
Wpływ na organizm ludzki
Diałanie koeiny jet wielokierunkowe i nadal nie do kooca ponane. Kofeina jest zaliczana do
rodków tymulujących ponieważ diałając pobudająco na
orodkowy układ nerwowy u
suwa
mcenie polepa natrój i koncentracj ale drugiej trony ma negatywny wpływ na pamid
długotrwałą co jet głównie reultatem hamującego wpływu na
neurogene
w hipokampie.
Zwika też ucucie niepokoju i lku ponieważ ma właciwoci
anksjogenne
Diała analeptycnie
(czyli pobudza
orodkowy układ nerwowy
blokując
receptory adenozynowe)
Może diaład nieco
tymoleptycznie. Uczula receptory
dopaminy n
a iebie Poiada także właciwoci pobudające
orodki wegetatywne oddechowy nacynioruchowy i nerwu błdnego Pobuda
kor mógową.
Prypiea procey katabolicne wikając apotrebowanie na
tlen
Zmnieja napicie mini
gładkich
nacyo krwiononych
Pobuda wydielanie oku żołądkowego Wykauje łabe diałanie
diuretycne pre co może korytnie wpływad na prac nerek Wchłania i dobre prewodu
pokarmowego i po metaboliowaniu wydala i
moczem.
Stosowana w lecznictwie w postaci
cytej lub w potaci ropucalnych równomolarnych mieanin Używana jako lek pomocniczy w
silnym zatruciu
alkoholem,
atropiną
w apaci w prebiegu
chorób akanych,
niedocinieniu,
tanach wycerpania iycnego i umyłowego Może byd toowana w
astmie
Diała roluniająco
na
wierac wewntrny odbytu
toowana w ilociach 100–300 mg diennie diała poytywnie na
wiele układów unkcjonalnych ludkiego organimu
Koeina jet metaboliowana w wątrobie pre ytem
oksydazy cytochromowej P450 (
izozym 1A2)
do trech pochodnych dimetylokantyn każdej poiadającej wój włany wpływ na unkcjonowanie
organizmu:
Paraksantyna (
84%) Zwika
lipoli,
prowadzi do podniesienia poziomu
glicerolu i
wolnych kwaów tłucowych
we
krwi.
Teobromina
(12%): Rozszerza
nacynia krwionone i
wika objto
d moczu.
Teobromina jet głównym
alkaloidem z
awartym w
kakao
a pre to również w
czekoladzie.
Teofilina
(4%): Rozkurcza
miniówk gładką
oskrzeli
używana do lecenia
astmy.
Dawka
terapeutycna jednakże wielokrotnie prewyża wartod otrymaną pre rokład
kofeiny.
Każdy tych trzech
metabolitów j
et natpnie dalej pretwarany i wydalany raem mocem
Kofeina powoduje
uależnienie
iycne chod łabe niż np nikotyna
Zepół abtynencyjny
prejawia i mceniem pogoreniem natroju i koncentracji uwagi cto także bólem głowy
Nieradko wytpuje również uależnienie pychicne Ryyko nadużywania koeiny jet jednak
nikome Pryjmowanie wikych dawek nie powoduje pryjemniejych donao a wrc
preciwnie wika ubiektywne odcucia negatywne min lk niepokój denerwowanie i
ogólne pogorenie natroju
Ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
Dwutlenek wgla w
stanie nadkrytycznym
jet wpaniałym niepolarnym ropucalnikiem dla
koeiny bdąc również bepiecniejym niż używane alternatywnie ropucalniki organicne
poób ektrakcji nie jet komplikowany CO
2
prepuca i pre ielone iarna kawy w
temperature powyżej 311°C i pod cinieniem 73 atmoer W takich warunkach CO
2
oiąga tan
nadkrytycny ma właciwoci podobne do gau umożliwiające wnikanie do iaren ale też
achowuje i jak ropucalnik który wypłukuje 97-99% kofeiny. CO
2
awartą koeiną jet
nastpnie natrykiwany wodą pod wyokim cinieniem Uwolniona koeina może byd oddielona na
wglu aktywnym lub pre
detylacj,
rekrytaliacj l
ub
odwróconą omo.
Kofeiny nie powinni pożywad diabetycy i ooby cukrycą w wywiadie rodinnym ponieważ
koeina wika inulinoopornod
Koeina wika wydielanie neuroprekaników
dopaminy,
noradrenaliny,
adrenaliny,
acetylocholiny,
serotoniny.
Ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi
Rozpuszczalniki organiczne w rodzaju
octanu etylu
ą nacnie bepiecnieje w użyciu i mniej
kodliwe niż wceniej toowane wiąki aromatycne cy polichlorowane Inne rowiąanie
polega na wykorytaniu olejów triglicerydowych uykiwanych podca mielenia iaren
Bezpieczne dawki kofeiny to:
do 300 mg na dob dla kobiet w ciąży
do 600 mg na dob dla pootałych grup ( wyłąceniem diabetyków i oób
nadwrażliwocią na diałanie koeiny)
Przedawkowanie
Metody ekstrakcji z surowców naturalnych:
Do izolacji kofeiny wykorzystuje się jej różnice w podziale między dwie niemieszające się ze sobą
ciecze: wodę i chloroform. Ekstrakcja tego związku z liści herbaty w porównaniu z ekstrakcją z
kawy czy Coca-Coli obarczona jest mniejszym ryzykiem tworzenia emulsji, a zanieczyszczenia
mają słabsze zabarwienie. Proces ten przebiega dwuetapowo:
Predawkowanie koeiny nieie a obą poważne konekwencje pry predawkowaniu powyżej 05
g powoduje silne pobudzenie psychoruchowe, przyspieszenie i
niemiarowod s
erca, bardzo silne
wikenie
diurezy
nudnoci wymioty i ołabienie W krajnych prypadkach (w ilnym atruciu)
wytpują drgawki i porażenie orodka oddechowego Dawka miertelna koeiny dla dorołego
drowego cłowieka wynoi 10 gramów mierd natpuje awycaj w wyniku
migotania komór
serca.
I. Ekstrakcja ciało stałe-ciecz: polega na rozpuszczeniu zawartej w herbacie kofeiny we wrzącej
wodzie i powstaniu esencji herbacianej. Obok kofeiny do fazy wodnej przechodzą taniny.
Dawka miertelna
koeiny pry podaniu doutnym dla cłowieka to około 150 mg na kilogram masy
ciała
Taniny to złożone związki organiczne, polifenole, zbudowane z wielu cząsteczek kwasu galusowego
i D-glukozy. Aby usunąć taniny stosuje się związki z dwuwartościowym kationem metalu, np.:
a) tlenek magnezu; b) octan ołowiu; c) chlorek wapnia.
Dekofeinacja
Powstałe sole tanin są nierozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu w znacznej mierze można je łatwo
usunąć z roztworu poprzez sączenie.
Ekstrakcja
kofeiny z
kawy
w celu produkcji
kawy bezkofeinowej o
ra odykania koeiny to ważny
proce premyłowy który może byd preprowadony użyciem różnych
ropucalników.
Benzen,
chloroform,
trichloroetylen i
dichlorometan
były pre lata używane w tym celu jednakże
uwagi na wgldy bepieceotwa wpływ na rodowiko koty i mak produktu otały wyparte
pre natpujące metody
II. Ekstrakcja ciecz-ciecz: ekstrakcja kofeiny chloroformem (CHCl
3
) z esencji herbacianej.
Współczynnik podziału (K) kofeiny między chloroform a wodę wynosi ok. 9, co związane jest z
większą rozpuszczalnością kofeiny w chloroformie niż w wodzie. W praktyce oznacza to, iż przy
jednakowej objętości chloroformu i wody 90% ilości kofeiny przejdzie do warstwy chloroformowej,
a jedynie 10% do warstwy wodnej.
K kofeiny = [kofeina] CHCl
3
/ [kofeina] H
2
O ≈ 9
Ekstrakcja wodą
Ziarna kawy anura i w wodie Woda awierająca opróc koeiny wiele innych kładników
wpływających na mak napoju jet natpnie prepucana pre
wgiel aktywny
który uuwa
koein Woda może byd potem ponownie wchłonita pre iarna i odparowana do ucha dając
kaw bekoeinową awierającą wymagane ubtancje aromatycne Wytwórcy kawy odykują
koein i odpredają ją na użytek
napojów bealkoholowych o
ra dotpnych be recepty
tabletek
koeiną
Otrzymany ekstrakt suszy się, a następnie oddestylowuje rozpuszczalnik. Surową kofeinę można
oczyścić poprzez krystalizację lub sublimację. Kryształy kofeiny mają kształt białych, długich igieł
o temperaturze topnienia 234-239 stopni Celsjusza.
Ekstrakcja
to metoda wydzielania składnika (lub składników) z mieszaniny związków chemicznych
przez jego (ich) rozpuszczenie w odpowiednio dobranym rozpuszczalniku. Po dodaniu wybranego
rozpuszczalnika do mieszaniny tworzy się układ dwufazowy. Jedną fazę stanowi roztwór
ekstrahowanego składnika (lub składników) mieszaniny w rozpuszczalniku użytym do ekstrakcji,
drugą – mieszanina pozostała po ekstrakcji.
Mieszaniny poddawane procesowi ekstrakcji mogą być w fazie ciekłej (najczęściej w roztworze
wodnym lub w rozpuszczalniku organicznym) – wówczas ekstrakcja przebiega w układzie dwóch
nie mieszających się cieczy. Jest to ekstrakcja ciecz-ciecz, nazywana często ekstrakcją właściwą lub
po prostu ekstrakcją. Mieszaniny mogą też być ciałami stałymi – wtedy ekstrakcja przebiega w
układzie ciało stałe-ciecz. Taką ekstrakcję nazywa się ługowaniem.
Ekstrakcja znajduje szerokie zastosowanie zarówno w praktyce laboratoryjnej, jak i przemysłowej.
Wszyscy mamy z nią do czynienia na co dzień, gdy parzymy herbatę lub kawę. W syntezie
organicznej ekstrakcja jest często pierwszą metodą używaną do obróbki mieszaniny poreakcyjnej,
zawierającej zwykle wiele związków chemicznych. Stosuje się ją w celu wyodrębnienia pożądanego
produktu lub w celu oddzielenia od niego ubocznych produktów reakcji i/lub nie przereagowanych
substratów. W pierwszym przypadku ekstrakt jest roztworem zawierającym cenny związek, w
drugim – roztworem związków, które można traktować jako jego zanieczyszczenia. Zawsze jednak
otrzymanie czystej substancji z ekstraktu wymaga przeprowadzenia dodatkowych operacji:
usunięcia rozpuszczalnika (np. przez oddestylowanie) i oczyszczenia wyekstrahowanego związku
(przez destylację, jeśli jest to substancja ciekła lub przez krystalizację, jeśli jest to ciało stałe).
Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz
Taką ekstrakcję prowadzi się w układzie dwóch faz ciekłych, z których jedną często jest roztwór
wodny, a drugą – nie mieszający się z wodą rozpuszczalnik organiczny taki, jak: chlorek metylenu,
chloroform, toluen lub eter dietylowy (niebezpieczny, bo łatwopalny!).
Ekstrakcja ciecz-ciecz może być
procesem okresowym, czyli periodycznym lub ci
ą
głym
.
W warunkach laboratoryjnych
ekstrakcj
ę
periodyczn
ą prowadzi się w rozdzielaczu gruszkowym.
Periodyczna ekstrakcja ciecz-ciecz przebiegająca w układzie, w którym nie zachodzi reakcja
chemiczna, jest procesem równowagowym. Zgodnie z prawem podziału Nernsta (Prawo podziału
Nernsta jest spełnione tylko w rozpuszczalnikach, w których związek rozpuszczony nie ulega
asocjacji ani dysocjacji. W praktyce ma to miejsce w roztworach rozcieńczonych.), w stanie
równowagi ekstrahowany związek dzieli się między obie fazy ciekłe w określonej proporcji.
Stosunek równowagowych ilości związku w każdej z faz nosi nazwę współczynnika podziału:
gdzie: n
- liczba przeprowadzonych ekstrakcji;
W0
– początkowa ilość ekstrahowanego składnika w cieczy poddawanej ekstrakcji;
Wn
– ilość składnika w rafinacie po przeprowadzeniu
n
-ekstrakcji;
K
- współczynnik podziału substancji między fazę ekstrahenta, a fazę rafinatu;
VA
– objętość ekstrahenta używanego w kolejnych ekstrakcjach;
VB
– objętość cieczy poddawanej ekstrakcji.
Na podstawie wzoru (2) można stwierdzić, jak należy postąpić, jeśli dysponuje się ograniczoną
ilością rozpuszczalnika przeznaczonego do ekstrakcji. Lepiej jest wówczas podzielić rozpuszczalnik
na mniejsze porcje i przeprowadzić ekstrakcję periodyczną więcej razy niż używać większych porcji
rozpuszczalnika i prowadzić ekstrakcję mniej razy. Pierwszy sposób pozwala bowiem na
wyodrębnienie z mieszaniny większej ilości ekstrahowanej substancji (gdy iloczyn
VA n
we
wzorze (2) ma stałą wartość, to
Wn
maleje, jeśli
VA
jest małe, a
n
duże). W przypadku małej
wartości współczynnika podziału substancji ekstrahowanej między ekstrahent a drugą fazę ciekłą
(fazę rafinatu)
,
ekstrakcja periodyczna musi być prowadzona wiele razy. Taki proces jest
długotrwały, uciążliwy i nieekonomiczny, gdyż wymaga użycia dużej ilości ekstrahenta, a kolejne
porcje ekstraktu to roztwory bardzo rozcieńczone. Wtedy lepiej jest zastosować
ekstrakcj
ę
ci
ą
gł
ą
,
w
której ekstrahent znajduje się w obiegu zamkniętym. Ze względu na stosowanie stałej ilości
rozpuszczalnika, ekstrakt w czasie takiej ekstrakcji ulega zatężeniu, co ułatwia późniejsze
wydzielenie z niego wyekstrahowanego związku.
Spektrofotometria
– technika pomiarowa polegająca na ilociowym pomiare tranmisji lub
odbicia wiatła pre próbk Od połowy XX wieku tanowi główne nardie pektrokopii
aborpcyjnej i odbiciowej w blikim nadiolecie i wietle widialnym a dawniej również w
podcerwieni najdując erokie atoowanie w chemii analitycnej biologii, medycynie i
badaniach materiałowych
Krzywa wzorcowa
–wykre ależnoci pomidy mieroną wielkocią (aborbcją tranmitancją) a
tżeniem onacanej ubtancji
Najczęściej do wykonywania ilościowych oznaczeń
spektrofotometrycznych jest stosowana metoda
krzywej wzorcowej
(krzywej kalibracyjnej)
.
Krzywą
wzorcową
nazywamy przedstawioną
graficznie zależność
absorbancji od stężenia substancji wzorcowej. Wykonanie takiego wykresu
umożliwia bezpośrednie odczytywanie szukanych stężeń
na podstawie zmierzonych wartości
absorbancji oznaczanych próbek. Prostoliniowy przebieg tej zależności w badanym zakresie
świadczy o spełnieniu przez układ prawa Lamberta-Beera. Współczynnik kierunkowy otrzymanej
prostej (tangens kąta nachylenia) jest to współczynnik absorpcji oznaczanej substancji (przy
jednostkowej grubości warstwy pochłaniającej). W celu wykreślenia krzywej wzorcowej
przygotowuje się
5 - 6 roztworów wzorcowych o coraz większych stężeniach tak dobranych, aby
różniły się
o około 30% i obejmowały swym zakresem stężenia oznaczanych roztworów. Nie
wystarczy jednorazowe sporządzenie krzywej wzorcowej. Zmiany warunków pracy i temperatury,
partii odczynników, wskazań
przyrządu powodują
przesunięcie się
krzywej lub zmianę
kąta jej
nachylenia. W zależności od tego jak duże są
te odchylenia, należy każdorazowo sporządzać
krzywą
pracy w danym dniu pomiaru, albo korzystać
z jednej krzywej wyznaczonej na podstawie
kilku serii pomiarów. Krzywa wzorcowa może przechodzić
lub nie przechodzić
przez początek
układu współrzędnych.
gdzie: K
- współczynnik podziału
CA
– równowagowe stężenie ekstrahowanego związku w jednej z faz ciekłych
CB
– równowagowe stężenie ekstrahowanego związku w drugiej fazie ciekłej
Współczynnik podziału zależy od temperatury. W danej temperaturze jest to wielkość
charakterystyczna dla układu trójskładnikowego, jakim jest związek ekstrahowany i para
rozpuszczalników stosowanych w ekstrakcji. W przybliżeniu wartość współczynnika podziału
wyznaczona jest przez stosunek rozpuszczalności związku w obu rozpuszczalnikach w danej
temperaturze. Gdy rozpuszczalność ekstrahowanego związku w obu rozpuszczalnikach jest
jednakowa, to K = 1. Jeśli przyjmie się, że we wzorze (1)
CA
oznacza równowagowe stężenie
ekstrahowanego związku w ekstrahencie,
CB
– w rafinacie
,
a substancja ekstrahowana lepiej
rozpuszcza się w ekstrahencie niż w rozpuszczalniku, w którym znajduje się mieszanina poddawana
ekstrakcji, to K > 1. Ekstrakcję ciecz-ciecz korzystnie jest prowadzić w układach o jak najwyższej
wartości K między ekstrahent a fazę rafinatu, gdyż wtedy jest ona szybka i skuteczna.
Ilość substancji ekstrahowanej pozostałej w rafinacie po wielokrotnie przeprowadzonej ekstrakcji
można obliczyć ze wzoru (2).
Analityczną
długość
fali wybiera się
na podstawie krzywej absorpcji.
Liofilizacja
– uenie ublimacyjne amrożonych ubtancji W metodie tej ropucalnik jest
uuwany w obniżonej temperature i pod mniejonym cinieniem Umożliwia uenie
produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrewanie)
Preparaty lioiliowane (lioiliaty) uykuje i w ormie bepotaciowych proków lub grudek o
rowinitej (tn dużej) powierchni co prawia że ropucają i ybciej niż preparaty
krytalicne lub klite Mogą byd higrokopijne
Liofilizację stosuje się w:
laboratoriach i akładach chemicnych
biochemicznych,
biologii molekularnej,
biotechnologicznych
itp do agcania i uenia wiąków termolabilnych takich jak
białka,
kwasy nukleinowe,
pochodne
nukleoydów
leków i in
laboratoriach i akładach armaceutycnych do agcania i uenia ubtancji
technologii żywnoci do produkcji żywnoci lioilizowanej,
konerwacji drewnianych abytków pochodących mokrych tanowik
archeologicznych,
ouaniu alanych i awilgoconych biorów bibliotecnych
Pomiary wykonywane przy max długości fali odznaczają się największą dokładnością i czułością.
Analityczna długość fali:
najczęściej do oznaczeń ilościowych wybiera się długość fali odpowiadającą najbardziej
intensywnemu pasmu absorpcji, czyli ƛmax
jeżeli oprócz substancji badanej absorbuje także rozpuszczalnik wybiera się niższe pasmo
absorpcji, ale położone w zakresie małej absorpcji rozpuszczalnika
analityczną długość fali należy wybierać przy plateau krzywej, a unikać długości fali na
stromych odcinkach krzywej.
W proceie lioiliacji należy najpierw amroid uony preparat (poniżej -40°C) a natpnie
wytworyd próżni niebdną do apocątkowania ublimacji wody dotarcad w poób
kontrolowany ciepło podtrymujące ublimacj ora uuwad (np wymrażad) powtającą par
wodną
Absorbancja kofeiny:
Kofeina wykazuje maksimum absorbancji przy długościach fali: 210 nm oraz w zakresie 275–280
nm.
Chlorek metylenu
(nazwa systematyczna:
dichlorometan
,
CH
2
Cl
2
) –
organiczny
wiąek
chemiczny
z grupy
halogenków alkilu;
chlorowa pochodna
metanu.
W temperaturze
pokojowej pry cinieniu atmoerycnym jet bebarwną ybko parującą ciecą
Posiada charakterytycny łodkawy apach
Masa molowa
:
84,9
g
/mol
Wygląd: bezbarwna, klarowna ciecz
Gtod
i
stan skupienia
133 g/cm³ ciec
Ropucalnod
w
wodzie
13 g/100 cm³ (20 °C)
Temperatura topnienia
:
-95
°C
Temperatura wrzenia
:
40
°C
Włanoci chem ubtancja niepalna i mało reaktywna Mniej podatny od
chloroformu
na rokład pod wpływem wiatła
Zastosowania:
Głównie jako
rozpuszczalnik
do reakcji,
ekstrakcji
mało
polarny
eluent
w
chromatografii cieczowej
(także
HPLC)
Bdąc nacnie mniej kodliwy od
chloroformu,
w nacnym topniu wyparł ten ropucalnik preparatyki organicznej.
Bepieceotwo Najmniej szkodliwy z chlorowych pochodnych
wglowodorów,
jednak
duża lotnod wika niebepieceotwo atrucia Diała drażniąco na kór i ocy
kodliwy pry wchłanianiu pre drogi oddechowe i po połkniciu Podejrewany o
włanoci
kancerogenne
Wdychany powoduje narko i utrat prytomnoci
Cto agcanie analitu apewnia wiką jego tabilnod i umożliwia prechowywanie próbek
pre dłuży ca Wybór metody agcania roumianej jako operacji wyniku której wrata
tounek tżeo lub iloci mikrokładników (analitów) do makrokładników (matrycy) onacanych
ubtancji ależy od włanoci iycnych i chemicnych onacanych ubtancji od rodaju
matrycy ora od koocowej metody analiy
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
KOFEINA_stary word.doc
(1951 KB)
kofeina pdf.pdf
(1025 KB)
Kofeina.pdf
(1005 KB)
izolacja kofeiny.pdf
(293 KB)
Inne foldery tego chomika:
0
białko
biochemia (JENOT15) (2)
Biochemia (pajro)
cykl glukozy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin