Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
· ½ łyżeczka proszku do pieczenia
· sok z cytryny
Masa:
· 1 litr mleka
· 1 szklanka mąki pszennej
· 25 dag masła roślinnego
· aromat waniliowy
Posypka:
· 20 dag kokosu
· 20 dag masła
· 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.
Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
krogulec181