zupa-krem z selera.docx

(285 KB) Pobierz

16/02/2011

zupa-krem z selera

http://krewimleko.files.wordpress.com/2011/02/zupa-z-selera11.jpg?w=500&h=678

Pozostaję nadal w białym, zimowym klimacie;) Dlatego dziś na obiad przygotowałam równie białą jak śnieg, ale za to znacznie cieplejszą zupę krem z korzenia selera. Jest aksamitna i rozgrzewająca dzięki aromatycznym i ostrym przyprawom.

Seler jest zaś warzywem, do którego ostatnio coraz bardziej się przekonuję. Z czosnkową obstawą w zupie, z puszystą pianą z białek w placuszkach lub smażony w cieście piwnym okazuje się być wybornym warzywem:)

http://krewimleko.files.wordpress.com/2011/02/zupa-z-selera2.jpg?w=500&h=678

Składniki (dla 2 osób):

- połowa selera lub jeden mały (Apium graveolens)

- 2 małe ziemniaki

- biała część małego pora

- biała cebula

- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku

- 250 ml mleka (2,5%)

- 250 ml bulionu warzywnego

- łyżeczka masła czosnkowego

- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chilli, suszona bazylia, prażona cebulka

W garnku na łyżeczce masła czosnkowego poddusiłam poszatkowaną cebulę, białą część pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Zalałam bulionem i mlekiem, dodałam przyprawy (oprócz prażonej cebulki) i dusiłam pod przykryciem do czasu, kiedy warzywa zmiękły. Zupę zblendowałam i podawałam posypaną prażoną cebulką oraz bazylią.

http://krewimleko.files.wordpress.com/2011/02/zupa-z-selera3.jpg?w=500&h=678

12 komentarzy

Filed under jedzonko, przepisy

Tagged as seler, zupa krem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin