16/02/2011
zupa-krem z selera
Pozostaję nadal w białym, zimowym klimacie;) Dlatego dziś na obiad przygotowałam równie białą jak śnieg, ale za to znacznie cieplejszą zupę krem z korzenia selera. Jest aksamitna i rozgrzewająca dzięki aromatycznym i ostrym przyprawom.
Seler jest zaś warzywem, do którego ostatnio coraz bardziej się przekonuję. Z czosnkową obstawą w zupie, z puszystą pianą z białek w placuszkach lub smażony w cieście piwnym okazuje się być wybornym warzywem:)
Składniki (dla 2 osób):
- połowa selera lub jeden mały (Apium graveolens)
- 2 małe ziemniaki
- biała część małego pora
- biała cebula
- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
- 250 ml mleka (2,5%)
- 250 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka masła czosnkowego
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, płatki chilli, suszona bazylia, prażona cebulka
W garnku na łyżeczce masła czosnkowego poddusiłam poszatkowaną cebulę, białą część pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Zalałam bulionem i mlekiem, dodałam przyprawy (oprócz prażonej cebulki) i dusiłam pod przykryciem do czasu, kiedy warzywa zmiękły. Zupę zblendowałam i podawałam posypaną prażoną cebulką oraz bazylią.
12 komentarzy
Filed under jedzonko, przepisy
Tagged as seler, zupa krem
xyzgeo