krem z zielonego groszku
Wszystko, co teraz robię do jedzenia muszę nazywać ‘jesiennym’;) Dlatego dziś ‘jesienna’ zupa z zielonego groszku w iście wiosennych barwach;)
Piękną mamy jesień w tym roku…
Składniki (na 4 porcje):
- 450 g zielonego groszku (może być mrożony)
- duża biała cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka
- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz, płatki chili, natka pietruszki
Poszatkowaną cebulę zeszkliłam na łyżeczce oliwy z oliwek, dodałam zielony groszek i całość zalałam bulionem. Gotowałam do momentu gdy groszek stał się miękki. Dodałam rozgnieciony czosnek i przyprawy a następnie zblendowałam wywar zostawiając nieco ‘grudek’ dla urozmaicenia konsystencji. Na końcu uszlachetniłam smak świeżym mlekiem.
Dodaj komentarz
Filed under jedzonko, przepisy
Tagged as zielony groszek, zupa krem
xyzgeo