krem z zielonego groszku.docx

(350 KB) Pobierz

krem z zielonego groszku

Wszystko, co teraz robię do jedzenia muszę nazywać ‘jesiennym’;) Dlatego dziś ‘jesienna’ zupa z zielonego groszku w iście wiosennych barwach;)

Piękną mamy jesień w tym roku…

http://krewimleko.files.wordpress.com/2010/11/zupa-groszkowa.jpg?w=500&h=332

Składniki (na 4 porcje):

- 450 g zielonego groszku (może być mrożony)

- duża biała cebula

- 500 ml bulionu warzywnego

-  250 ml mleka

- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku

- łyżeczka oliwy z oliwek

- sól, czarny pieprz, płatki chili, natka pietruszki

http://krewimleko.files.wordpress.com/2010/11/zupa-groszkowa4.jpg?w=500&h=332

http://krewimleko.files.wordpress.com/2010/11/zupa-groszkowa5.jpg?w=500&h=332

Poszatkowaną cebulę zeszkliłam na łyżeczce oliwy z oliwek, dodałam zielony groszek i całość zalałam bulionem. Gotowałam do momentu gdy groszek stał się miękki. Dodałam rozgnieciony czosnek i przyprawy a następnie zblendowałam wywar zostawiając nieco ‘grudek’ dla urozmaicenia konsystencji. Na końcu uszlachetniłam smak świeżym mlekiem.

http://krewimleko.files.wordpress.com/2010/11/zupa-groszkowa3.jpg?w=500&h=678

Dodaj komentarz

Filed under jedzonko, przepisy

Tagged as zielony groszek, zupa krem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin