Domowy ser koryciński
Dnia pewnego, pięknego dostałam w prezencie 10 litrów mleka prosto od krowy. Byłam na to przygotowana, byłam już posiadaczką podpuszczki, a w kolejce już dawno czekał przepis Olgi z bloga OlgaSmile.com, więc od razu zabrałam się do roboty.Jeśli też będziecie mieć dostęp do świeżego mleka, to nie wahajcie się i zróbcie ten ser, jest cudowny. Smakuje cudownie, a jego konsystencja mnie uwiodła. Nie dowiecie się jak jest dobrym, jeśli nie spróbujecie.Oryginalny przepis podaje proporcje na użycie 15 litrów mleka, tak też podaję.składniki:
· 15 litrów wiejskiego mleka lub pasteryzowane tłuste mleko w woreczkach
· 200ml kefiru z bakteriami Robico lub śmietany President (podaje nazwy za atorką, ponieważ są to produkty zdrowe i sprawdzone)
· 1g podpuszczki
· solanka (300g soli kamiennej niejodowanej i 1,5 litra wody)
· 2 łyżeczki przyprawy pomidorowej, suszonej papryki, nasion czarnuszki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich lub innej według uznania
wykonanie:Mleko podgrzać do temperatury 38-40 stopni. Dodać rozpuszczoną w 50ml wody podpuszczkę, śmietanę lub kefir i mieszać dokładnie przez 1 minutę. Garnek przykryć pokrywką i czekać, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.Po około 30 minutach pociąć skrzyp harfą do sera lub nożem w garnku na małe kawałki, maksymalnie 1x1 cm. Czekać około 30 minut do czasu, aż serwatka się oddzieli.Sito wyłożyć muślinem lub pieluchą bawełnianą i przenieś maślankę z serem do sita.Cały proces przenoszenia trwa kilka minut, ponieważ maślanka musi odciec tak, aby skrzep mógł wypełnić sito.Ser będzie tężał w sicie i odciekał około 20 godzin.Po pierwszej godzinie wyjąć jeszcze miękki ser z sita delikatnie na rękę, zdjąć pieluchę i przełożyć do góry nogami. Ponownie włożyć do sita, ale tak, aby odciśnięta faktura sita była na górze.Ser koryciński trzeba odwracać, co 2 godziny, aby uzyskać charakterystyczny kształt, odciekł odpowiednio i osiągnął twardą konsystencję.W tym czasie w serze za sprawą bakterii kefirowych powstaną dziurki.Po upływie 20-24 godzin z soli,wody i przypraw przygotować solankę.Włożyć do niej ser i obracać co godzinę. Po 4-5 godzinach wyjąć, osuszyć na kratce.Smacznego!!
You might also like:
xyzgeo