Domowy ser koryciński.docx

(97 KB) Pobierz

Domowy ser koryciński

http://3.bp.blogspot.com/-80L1xs2DQnI/TeH60e4KjiI/AAAAAAAAB-0/wY0tvg9PlMU/s400/domowy%2Bser%2Bkoryci%25C5%2584ski.JPG
Dnia pewnego, pięknego dostałam w prezencie 10 litrów mleka prosto od krowy. Byłam na to przygotowana, byłam już posiadaczką podpuszczki, a w kolejce już dawno czekał przepis Olgi z bloga OlgaSmile.com, więc od razu zabrałam się do roboty.
Jeśli też będziecie mieć dostęp do świeżego mleka, to nie wahajcie się i zróbcie ten ser, jest cudowny. Smakuje cudownie, a jego konsystencja mnie uwiodła. Nie dowiecie się jak jest dobrym, jeśli nie spróbujecie.
Oryginalny przepis podaje proporcje na użycie 15 litrów mleka, tak też podaję.

http://2.bp.blogspot.com/-Yrx9qRG1VbE/TeH65GAGX8I/AAAAAAAAB-8/wY7K69OrONA/s400/domowy%2Bser%2Bkorycinski%2B1.JPG


składniki:

·         15 litrów wiejskiego mleka lub pasteryzowane tłuste mleko w woreczkach

·         200ml kefiru z bakteriami Robico lub śmietany President (podaje nazwy za atorką, ponieważ są to produkty zdrowe i sprawdzone)

·         1g podpuszczki

·         solanka (300g soli kamiennej niejodowanej i 1,5 litra wody)

·         2 łyżeczki przyprawy pomidorowej, suszonej papryki, nasion czarnuszki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich lub innej według uznania



http://4.bp.blogspot.com/-QAw6bIT60Cc/TeH7BFdoJGI/AAAAAAAAB_E/kqPIKi3ewnw/s400/domowy%2Bser%2Bkorycinski%2B2.JPG



wykonanie:

Mleko podgrzać do temperatury 38-40 stopni. Dodać rozpuszczoną w 50ml wody podpuszczkę, śmietanę lub kefir i mieszać dokładnie przez 1 minutę. Garnek przykryć pokrywką i czekać, aż utworzy się skrzep i całe mleko osiągnie konsystencję galaretki.
Po około 30 minutach pociąć skrzyp harfą do sera lub nożem w garnku na małe kawałki, maksymalnie 1x1 cm. Czekać około 30 minut do czasu, aż serwatka się oddzieli.
Sito wyłożyć muślinem lub pieluchą bawełnianą i przenieś maślankę z serem do sita.
Cały proces przenoszenia trwa kilka minut, ponieważ maślanka musi odciec tak, aby skrzep mógł wypełnić sito.

Ser będzie tężał w sicie i odciekał około 20 godzin.
Po pierwszej godzinie wyjąć jeszcze miękki ser z sita delikatnie na rękę, zdjąć pieluchę i przełożyć do góry nogami. Ponownie włożyć do sita, ale tak, aby odciśnięta faktura sita była na górze.
Ser koryciński trzeba odwracać, co 2 godziny, aby uzyskać charakterystyczny kształt, odciekł odpowiednio i osiągnął twardą konsystencję.
W tym czasie w serze za sprawą bakterii kefirowych powstaną dziurki.
Po upływie 20-24 godzin z soli,wody i przypraw przygotować solankę.
Włożyć do niej ser i obracać co godzinę. Po 4-5 godzinach wyjąć, osuszyć na kratce.

Smacznego!!

http://2.bp.blogspot.com/-WnseWx5kxhM/TeH7H-sT1JI/AAAAAAAAB_M/FJ-h_o12j8I/s400/domowy%2Bser%2Bkoryci%25C5%2584ski%2B3.JPG 

You might also like:

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin